przedszkole w Berlinie

• Autor wątku Autor wątku lilili
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
L

lilili

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Czy orientuje sie ktos z Was drodzy czytelnicy ile placi sie za przedszkole za 5-latka?Matka dziecka nie pracuje i nie jest na socjalu.Dostaje jedynie 120 euro alimentow na dziecko od ojca.Z jakimi dokumentami ma sie do przedszkola wybrac chcac zapisac dziecko?
Gdzie w ogole (w jakiej instytucji) mozna sie dowiadywac o takie rzeczy jak przedszkola?

Z calym szacunkiem dla Twojej osoby jaki problemow........ale to jest forum PRAWNE w zwiazku z czym zajmujemy sie tu problemami natury prawnej!

ceny sa rozne to zalezy ile godzin

np. u Mnie 115 euro od 8 ej do 13 ej(bez sniadania i obiadu)

zameldoawac mozna dziecko w przedszkolu wypelnic wniosek oczywiscie przynajmniej rok wczesniej i czakac az zostanie przyjete

jako 5 latek ma pierwszenstwo takze w Twoim przypadku dlugo czekac chyba na miejsce nie bedziesz

Rok przed szkola maja zadarmo przedszkole dzieci zalezy kiedy dziecko idzie do szkoly czy jako 6 latek czy 7 latek
a teraz z powodu niskiego dochodu mozna w Jugendamt zlozyc wnioski wtedy oni oplacaja ..trzeba przedstawic dochody , oplaty czynszu itd´´

do zameldowania dziecka w sumie nie potrzebne wiele..ja podawalam tylko dane (najwazniejsza jest karta szczepien dziecka)

A czy Twoje dziecko nie uczeszcza do prywatnego przedszkola?Moja znajoma jest przedszkolanka w ewangelickim przedszkolu i jesli matka nie pracuje placi do 42 euro.

nie to jest normalne przedszkole ewangielickie z miasta..zadne prywatne

dla nie pracujacych lub malo zarabiajacych oplaca to jugendamt..wtedy calkowicie jest za darmo..zazwyczaj informuja o tym juz w przedszkolu
zeby zlozyc wnioski w Jugendamt..tam w dziale gdzie zajmuje sie pokrywaniem przedszkol

Wiem ze mialy wejsc zmiany czy ostatni rok przedszkola bedzie za darmo,ale nie wiem czy weszly?

weszly juz bo 2 lata temu ostatni rok miala corka darmowe..to byl pioerwszy rok tej ustawy..w tej chwili chodzi do 2 ej klasy

Przepraszam, ale nie mogę zrozumieć jednej rzeczy.. czym zajęte są niepracujące matki, że nie mają czasu na zajęcie się dziećmi? Do tego jeszcze pozbyć się dziecka za darmo..

Tym sa zajete ze np.sa na kursie niemieckiego i nie maja z kim dziecka zostawic,badz szukaja pracy.Dziecko w domu a tym bardziej dziecko 5 letnie zamiast isc do przedszkola i przebywac w swojej spolecznosci uwstecznia sie w domu zamiast sie rozwijac i uczyc jak inne dzieci.
Wiec Twoje pytanie NASTY88 jest troche z kosmosu.

Juz wczesniej pisalam,ze temat nie jest zwiazany z tematyka naszego forum - zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót