Przedterminowe zwolnienie z dozoru elektronicznego.

• Autor wątku Autor wątku skimo53
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skimo53

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich.
Mam nietypowe pytanie. Mianowicie w sierpniu tego roku sąd orzekł wobec mnie karę w systemie dozoru elektronicznego w wymiarze 120 dni. Z czego uzyskałam informacji mogę po połowie kary starać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie... problem w tym że nie wiem jakby miało to wyglądać. Wiem że miałabym dozor kuratorski ale to mi w niczym nie będzie przeszkadzać. Głównie chodzi o to że moja praca z dania na dzień zmienia się godzina mojej pracy ( nie chce jej zmianiac ) ale od ponad miesiąca kombinuje żebym nie została zwolniona bo godziny wyjścia muszę pilnować. Po drugie przez upały opaska strasznie obtarla mi nogę i jest bardzo niezręcznie.( głupie powody ) ale przestrzegam całego harmonogramu, kontaktuje się ciągle i z kuratorem i z centrala. Wiem że to niby tylko łącznie 4 miesiące. Ale ja już mam dosyć plus mam 5 latka w domu któremu ciężko przetłumaczyć że mama nie pójdzie z nim teraz na plac zabaw... ktoś pomoże jakby te zwolnienie miało wyglądać ? Jak długo się czeka na tą sprawę ? Kiedy mogę złożyć już ten wniosek ?

Czekalem na sprawe o WPZ rowne dwa miesiace od zlozenia wniosku,
dostajac wpz z automatu dostajesz kuratora na NIE MNIEJ niz 2 lata.
Nie wiem jaki masz problem z opaska, albo z godzinami, zglaszasz kuratorowi zmiane harmonogramu + potwierdzenie na pismie, ze zmieniasz poczatek pracy od x do y i tyle, a jesli sytuacja nagla to wprowadza czasowe oddalenie i tyle, naprawde pol roku w tym spedizlem i nie wiem w czym masz problemy.

Pracuje w sklepie. Moje godziny z dnia na dzień się zmieniaja.kurator oczekuje stałego harmonogramu a nie zmieniania co 2 dzień. Po za praca mam godzinę na wyjście. Nie mówiąc że wszystko co robię muszę robić z dzieckiem ponieważ z partnerem pracujemy na zmiany. Sklep mam najbliższy 6 km. Żadnego autobusu. Prawa jazdy nie posiadam. I graniczy to z cudem żebym wyrobiła się w godzinę z dzieckiem 5 letnim żeby zrobić zakupy a nie daj Bóg coś jeszcze załatwić. .. niestety sąd nie patrzy na to że że mam chore dziecko które wymaga opieki 24 na dobę,prosiłam o zwiększenie czasu na wyjścia ( ale niestety sąd się nie przychilil ) jedyne co mi powiedzieli że po połowie kary mogę starać się o zwolnienie przedterminowe. .

To jezeli praca to problem to idz do zk, naprawde, sam odbywalem 6 pelne miesiecy i nie wyobrazam sobie w jakikolwiek sposob na to narzekac, biorac pod uwage ze moglbym byc w zk i miec kilka godzin kontaktu z rodzina. Docen to co masz, zepnij sie i tyle, bo moglo byc o wiele gorzej

Dokładnie,ja to widzę tak"daj komuś palec a będzie chciał całą rękę."Zamiast cieszyć się że jest się w domu a nie w celi,to większość jeszcze chciałaby mieć harmonogramy dopasowane do życia.To jest kara pozbawienia wolności,więc nie oczekujmy nie wiadomo czego.

Jak masz dość możesz zamienić na odsiadkę tam cie nic nie będzie uwierało w nogę itp. Nie zapominaj ze to kara a nie nagroda szkoda ze nie umiesz docenić że jesteś w domu.

tolip napisał:
Czekalem na sprawe o WPZ rowne dwa miesiace od zlozenia wniosku,
dostajac wpz z automatu dostajesz kuratora na NIE MNIEJ niz 2 lata.
Nie wiem jaki masz problem z opaska, albo z godzinami, zglaszasz kuratorowi zmiane harmonogramu + potwierdzenie na pismie, ze zmieniasz poczatek pracy od x do y i tyle, a jesli sytuacja nagla to wprowadza czasowe oddalenie i tyle, naprawde pol roku w tym spedizlem i nie wiem w czym masz problemy.

Różnie w życiu bywa - przez pół roku siedziałem na zasiłku dla bezrobotnych bo ze względu na ograniczenia wynikające z SDE nie mogłem podjąć pracy. Choćby przykład taki że decyzja była pozytywna(zatrudnienie), ale po telefonie kuratora do pracodawcy jednak zrezygnowali

Pytanie brzmi inaczej.... bez oceniania. Nikt nie zna sytuacji. A pytanie było inne.

ktoś pomoże jakby te zwolnienie miało wyglądać ? Jak długo się czeka na tą sprawę ? Kiedy mogę złożyć już ten wniosek ?
Po pierwsze warunkowe zwolnienie może być tylko z zasadniczej kary pozbawienia wolności, jeśli odbywasz karę zastępczą to nie ma takiej możliwości.
Odpowiadasz na zasadach takich samych jak odbywający karę w ZK. Tj. musisz odbyć co najmniej połowę kary ( jeśli nie recydywa ). Wniosek możesz złożyć trochę wcześniej niż połowa kary. A ile się czeka - to zależy od obciążenia sprawami w danym Sądzie. Może to być parę tygodni a może dwa mies. Najlepiej zadzwonić do właściwego wydziału Sądu i tam pytać.
Co to to znaczy
jakby te zwolnienie miało wyglądać ?
Jest okres próby, obowiązki, dozór kuratora. Pytanie, jak dla mnie, zbyt ogólnikowe.
Nikt tu nie ocenia. Wyrażamy swoje zdanie. A moje jest takie, że przy 4 mies. w sde warunkowe zwolnienie to słaby interes....

przez pół roku siedziałem na zasiłku dla bezrobotnych bo ze względu na ograniczenia wynikające z SDE nie mogłem podjąć pracy
To ciekawe... jakie to ograniczenia - jeżeli masz pracę na umowę, to Sąd może ustalić harmonogram do 12 godz. poza miejscem odbywania kary. Jak tu ktoś napisał - należy dostosować swój tryb życia do kary a nie oczekiwać, że kara dostosuje się do Twojej pracy, itp....

Powrót