Przedwczesne umorzenie wyroku w zawieszeniu ??

• Autor wątku Autor wątku Bajlando
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bajlando

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam
jestem tu nowy nie znam sie w tych sprawach mam pare pytan

Dostałem wyrok w zawieszeniu 1.5 roku odsiadki zawieszonej na 4 lata w maju bedzie mijał 3 rok
Czy jest mozliwosc zeby napisac jakies podanie lub odwołac sie od wyroku zeby jakos umozyc wyrok chodzi mi glownie o to zeby jak najszybciej zatrzec papiery i miec spokuj chce juz miec wszystko za sobą :)

dodam ze nadzór kuratora przebiega bezproblemowo przez caly okres wyroku jedynie dostalem mandat za spozywanie alkoholou w miejscu publicznym

z góry dziekuje za odpowiedz

pozdrawiam :)

Zatarcie skazania w wypadku kary warunkowo zawieszonej następuje po upływie 6 miesięcy od zakończenia okresu próby pod warunkiem że:
- wcześniej nie zostanie zarządzone wykonanie kary zawieszonej
- zostaną wykonane środki karne towarzyszące warunkowo zawieszonej karze.

Wcześniejszego zatarcia takiej kary może dokonać ewentualnie Prezydent RP - w drodze ułaskawienia.

BTW: Było już o tym na forum. Polecam opcję "szukaj".

a chodzi o to ze wyrok jest w trakcje odbywania da sie jakosc go umozyc np za dobre sprawowanie ?

bo zostal jeszcze rok zawieszenia...

NIe spotkałem się z możliwością o jaką pan pyta. Zawieszenie wykonania kary powiązane jest odpowiednim okresem przebywania pod względna kontrolą organu sądowego. Dopiero po 6 miesiącach od końca okresu zawieszenia następuje zatarcie skazania. Prawo jest w tym przypadku bezwzględne.

Dziekuje bardzo za odpowiedz :)

pozdrawiam :)

Powrót