Europejska Karta Zdrowia wydana w Ire , jest taka sama jak w Pl , czy w jakimkolwiek innym Państwie EU czyli :jest to
poświadczenie uprawnienia ubezpieczonego i emeryta lub rencisty, jak również członków ich rodzin, przebywających w państwie członkowskim UE/EFTA innym niż właściwe państwo członkowskie, do świadczeń rzeczowych, które stają się niezbędne z przyczyn medycznych, biorąc pod uwagę charakter tych świadczeń oraz przewidywany czas pobytu.
Karty nie można używać, gdy celem pobytu jest uzyskanie leczenia.
Tzn inaczej rzecz ujmując , jesli jestes poza granicami Ire ( tam otrzymalas karte bo tam pracujesz i rezydujesz )i uległas wypadkowi to powinni
Jesli wyjezdzasz do innego kraju leczyć się lub dokonać jakiegoś zabiegu - to nie
jest to karta na wypadek wypadku - tak najprościej
Czy Ire pokryje koszty- nie wiem- bo to zależy pewnie od tego co napisał lekarz , ale jesli sie kwalifikuje Twoj poród to okoliczności wypadku to powinni
J sobie pisze że pownni , bo w dzisiejszych czasach w Ire to tylko wszystko na" powinni "wygląda
Ja kiedyś w Polsce poszłam z ta karta tez wydana w Ire , dostałam grypy , do lekarza , co sie okazało
Nie mieli czytnika tych kart
potem że należy jeszcze w Narodowych Funduszu jakis list dostać że karta jest napewno aktywna , bo poprostu lekarz nic o tej karcie nie wiedzial ( ani jak się nią posługiwać ani od kogo żądać zapłaty )
Reasumjąc zapisal sobie tylko numery tej karty i nie wiem czy otrzymał zapłate ( całe szczęscie że to nie był duży koszt )