A
aqq123
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam, dwa pytani odnośnie praw autorskich (czy ogólnie praw): zakupiłem rzadką fotografię przedwojenną związaną z moim miastem w serwisie aukcyjnym, a jestem przekonany, iż istnieje jeden taki egzemplarz. Po kilku miesiącach ukazała się na rynku książka, w której autor (skopiowawszy zdjęcie z aukcji) umieścił je w tekscie podpisując "Archiwum autora". Czy w związku z tym mogę coś w tym przypadku zrobić? Wiem, iż nie miał pozwolenia na wykorzystanie zdjęcia od sprzedającego i wykorzystał je nielegalnie retuszując napis zabezpieczający przed kopiowaniem.
Druga sprawa to prawa do wykorzystania skanów przedwojennych widokówek miejskich - zostałem powiadomiony w Urzędzie Miasta gdzie mieszkam, iż prawa autorskie do fotografii i widokówek przedwojennych już wygasły i każdy może je wykorzystywać zależnie od własnych celów.
Druga sprawa to prawa do wykorzystania skanów przedwojennych widokówek miejskich - zostałem powiadomiony w Urzędzie Miasta gdzie mieszkam, iż prawa autorskie do fotografii i widokówek przedwojennych już wygasły i każdy może je wykorzystywać zależnie od własnych celów.