Przedwojenna fotografia

• Autor wątku Autor wątku aqq123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aqq123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, dwa pytani odnośnie praw autorskich (czy ogólnie praw): zakupiłem rzadką fotografię przedwojenną związaną z moim miastem w serwisie aukcyjnym, a jestem przekonany, iż istnieje jeden taki egzemplarz. Po kilku miesiącach ukazała się na rynku książka, w której autor (skopiowawszy zdjęcie z aukcji) umieścił je w tekscie podpisując "Archiwum autora". Czy w związku z tym mogę coś w tym przypadku zrobić? Wiem, iż nie miał pozwolenia na wykorzystanie zdjęcia od sprzedającego i wykorzystał je nielegalnie retuszując napis zabezpieczający przed kopiowaniem.

Druga sprawa to prawa do wykorzystania skanów przedwojennych widokówek miejskich - zostałem powiadomiony w Urzędzie Miasta gdzie mieszkam, iż prawa autorskie do fotografii i widokówek przedwojennych już wygasły i każdy może je wykorzystywać zależnie od własnych celów.

Aby posiadać autorskie prawa osobiste do fotografii trzeba być jej autorem. Samo kupno jednego egzemplarza dzieła nie sprawia, że nabywamy do niego jakielkokwiek prawa. Co można zrobić? Nic, ponieważ stroną ew. postępowania byłby jedynie autor zdjęcia. Zakładając, że jest to utwór przedwojenny prawa majątkowe mogły już wygasnąć.
Skan w moim odczuciu nie nosi znamion utworu.

Czyli oficjalnie mozna kopiowac z internetu przedwojenne fotografie i skany nie bedac wlascicielem oryginalu i wykorzystywac dowolnie? Cos na zasadzie wyszukiwarki grafik na np. google i stworzenie wlasnego DVD przeznaczonego na sprzedaz z takimi wlasnie plikami czy np. przedwojennego katalogu pomnikow miejskich?

Powrót