Przegapiony termin odrzucenia spadku, dziedziczenie długów

• Autor wątku Autor wątku szerek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szerek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,

W czerwcu 2020r. odbyła się rozprawa o stwierdzenie nabycia spadku po babci, która zmarła 13.11.2013r. Wnioskodawcą był PROTEGAT1 Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty, sprawę prowadzi Kancelaria Prawna Htp Puniewska Waszczyńska.

Na rozprawie w czerwcu nie byłam obecna, wszystkie zawiadomienia odebrałam.
Moją winą jest, iż nie dotrzymałam terminu 6 miesięcy by zrzec się spadku po babci.
Byłam już na końcówce ciąży, potem mózg zarósł mi kaszą i po prostu o tym zapomniałam.

W tamtym tygodniu dostałam pismo z kancelarii z wezwaniem do zapłaty, w związku z tym, iż jestem spadkobiercą. Na zapłatę mam 7 dni.
Po skontaktowaniu się z kancelarią, otrzymałam informację, że prowadzą oni dwa postępowania. Jedno opiewa na kwotę 1500 zł -to do którego otrzymałam wezwanie, oraz jest jeszcze jedno opiewające na kwotę ponad 12 000 zł które spłaca moja ciocia( córka babci) poprzez komornika. Pani z kancelarii poinformowała mnie, iż ten drugi większy dług jest z jakiejś windykacji ( chyba Asekuracja) i że jeszcze nie wystąpili do mnie z nakazem zapłaty, ale ze względu na moje dziedziczenie mogą to zrobić.
Poinformowała mnie też, że za długi babci jesteśmy solidarnie zobowiązani do spłaty. Reszta spadkobiorców nawet nie odebrała pism o tym, że jest rozprawa.

Nadmienię, że babcia nie zostawiła po sobie żadnych nieruchomości, ani ruchomości. Ostatnie lata życia spędziła w DPSie.
Wiem, że nie mogę się już zrzec, mimo iż w sumie o moim spadku dowiedziałam się dopiero w tamtym tygodniu z pisma z kancelarii.
Czy mogę powołać się na dziedziczenie z dobrodziejstwem inwentarza? czy mogę jeszcze wystąpić do sądu z wnioskiem o spis inwentarza?
Bardzo proszę o pomoc, czy da się w tej kwestii coś jeszcze zrobić czy już raczej pozamiatane?
czy poprawiony artykuł, który mówi o tym, że po 2015r. dziedziczy się z dobrodziejstwem inwentarza mnie dotyczy? Babcia zmarła w 2013 r. a postanowienie sądu jest z 2020r.

Czy na podstawie tylko aktu dziedziczenia i wezwania do zapłaty komornik może zając mi wypłatę? Czy dopiero jeśli po którymś tam wezwaniu do zapłaty będę się od niej uchylać, muszą skierować sprawę do sądu i sąd musi mi nakazać spłatę długu ?
Z góry dziękuję za odpowiedź i dobre chęci

Czy mogę powołać się na dziedziczenie z dobrodziejstwem inwentarza?
Czy w momencie śmierci babci byłaś pełnoletnia?
Jeśli nie, wówczas dziedziczysz z dobrodziejstwem inwentarza.
Jeśli tak, to niestety dziedziczysz wprost (liczy się data zgonu, a babcia zmarła przed 18.10.2015 r.)

Niestety byłam pełnoletnia. Gdy zmarł mój tato (syn babci) byłam nieletnia więc dziedziczyłam po nim z dobrodziejstwem inwentarza, tato zmarł przed babcią, ale to pewnie nic w sprawie nie zmienia.
W takim razie co zrobić? Po prostu iść z wierzycielem na ugodę?

Powrót