Przegląd a zabrany dowód.

• Autor wątku Autor wątku Makowskimax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Makowskimax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Kupiłem samochód któremu skończył się przegląd. Pojechałem go wykonać bez żadnych problemów, diagnosta nie znalazł usterek. Chcąc go zarejestrować Pani stwierdziła że dowód jest zabrany elektronicznie. No ale chwila, przecież przegląd jest. Zostałem odesłany na komendę, tam nie posiadają takich danych (za co dowód został zabrany/ nie są w stanie pomóc, wystawić duplikatu z odbioru dowodu). Na stacji diagnostycznej każą przyjechać z kwitkiem od policji. Sprzedający nie odpowiada. Co robić?

Czemu. diagnosta nie ściągnął "blokady" w trakcie przeprowadzonego badania technicznego? Jeśli ani Policja, ani SKP nie są wstanie ściągnąć blokady to należy się zwrócić do organu gdzie pojazd jest zarejestrowany o zwrot elektronicznie zatrzymanego dowodu rejestracyjnego.

FeekUp napisał:
Czemu. diagnosta nie ściągnął "blokady" w trakcie przeprowadzonego badania technicznego? Jeśli ani Policja, ani SKP nie są wstanie ściągnąć blokady to należy się zwrócić do organu gdzie pojazd jest zarejestrowany o zwrot elektronicznie zatrzymanego dowodu rejestracyjnego.

Dość że nie ściągnął blokady to jak wróciłem to każe przywieźć kwitek z zabrania dowodu od policji bo on nie wie czego ma zrobić przegląd. Oczywiście sprzedający żadnego kwitku nie dał i oczywiście o wadzie w postaci zabrania dowodu nie poinformował przy sprzedaży, teraz niestety nie odpowiada, albo celowo albo zbieg okoliczności, bo wcześniej odbierał telefony bez problemu.

Czyli kupiłeś auto bez orginalnego dowodu rejestracyjnego i bez kwita o jego zatrzymaniu?
Strzał w kolano.
Nastaw teraz drugie i zrób to ponownie, bo..
1.Kontaktu ze sprzedającym nie masz
2. Zwrot auta i zwrot zapłaty zapewne marny w szansach.
3. ... tu się dalej nie porywam by coś podpowiedzieć, może inni.

Ostatnia edycja:
Kupił z oryginalnym dowodem rejestracyjnym ale wirtualnie zatrzymanym przez policję. Przy zakupie niestety nie ma możliwości sprawdzić czy dowód jest zatrzymany.

Ja kupilam tak auto, na szczęście kontakt ze sprzedającym był, jegomość zapomniał że parę miesięcy temu zablokowali mu dowód elektronicznie,niestety był w delegacji w pracy a mi zależało na szybkiej rejestracji auta, a z zablokowanym dowodem nie można tego zrobić, udałem się na komisariat po przeczytaniu paru artykułów w internecie i po zakupie auta przeze mnie komisariat policji odblokował dowód dla mnie, mogą to zrobić również w wydziale komunikacji, choć nie zawsze chcą to robić, nie wiadomo dlaczego.

choć nie zawsze chcą to robić, nie wiadomo dlaczego.
Odblokować zatrzymany elektronicznie dowód rejestracyjny może tylko organ który wydał ten dowód rejestracyjny, SKP lub organ który go zatrzymał, a właściciel musi przedstawić zaświadczenie z przeprowadzonym badaniu technicznego, z którego wynika, iż ustała przyczyna zatrzymania dowodu rejestracyjnego.

Powrót