przeglądanie akt -przed rozprawą

• Autor wątku Autor wątku maggiell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maggiell

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam,
znalazłem poradę na forum, - za względu na to, że urzędnicy często nie przesyłają całych akt do sądu albo je modelują- należy sprawdzić te akta już w sądzie - czy są kompletne itd.
w jaki sposób mam to zrobić - prosić pisemnie czy też telefonicznie - o możliwość wglądu w akta przesłanych do sądu, czy przeglądać mogę tydzień czy godzinę przed rozprawą itd
b. proszę o poradę - jak mam przygotować taką prośbę

Nie martwiłbym się o całość akt administracyjnych. Jeżeli jakiegoś dokumentu brakuje, Sąd sam wezwie organ o uzupełnienie dokumentacji.
Jeżeli jednak chce Pan samemu sprawdzić co w tych aktach się znajduje, to takie uprawnienie oczywiście Pan ma.
W sytuacji gdy sprawa nie ma jeszcze wyznaczonego terminu rozprawy, z przejrzeniem akt nie powinno być problemu. Jeżeli jednak taki termin jest wyznaczony (a o wyznaczeniu terminu rozprawy Sąd Pana zawiadamia) to może pojawić się problem, ponieważ akta przekazywane są sędziemu a on nie zawsze jest akurat dostępny.

Jednakże czy mamy do czynienia z pierwszą czy z drugą sytuacją, droga postępowania jest ta sama.
Należy zadzwonić do Sądu (najlepiej do Wydziału Informacji Sądowej - nr telefonu bez problemu można znaleźć w internecie), przedstawić sprawę i o prostu umówić się na konkretny termin.
Teoretycznie strona ma prawo przejrzeć akta nawet godzinę przed rozprawą (art. 12a par. 2 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi nie przewiduje żadnych ograniczeń) jednakże aby być pewnym, że akta będą dostępne najlepiej umawiać się z kilkudniowym wyprzedzeniem i nie na dzień rozprawy.

Ostatnia edycja:
dzięki
termin nie wyznaczony, więc chyba da radę

aaaa
a jak nie będzie jakiegoś dokumentu
ostatnio przyłapałem urzędników - mają 3 tomy akt z różnymi numerami (a jedna sprawa)
gdzie i w jakiej formie zgłosić brakujące akta

Jeżeli ma Pan odpis brakującego dokumentu, może go Pan po prostu wysłać do sądu.
Jeżeli nie posiada Pan odpisu, wystarczy wysłać pismo wskazujące, że takiego dokumentu w aktach brakuje.

Dzięki
na necie przeczytałem, że powinien być spis treści takich dok i ponumerowane strony

Jak brakuje jakiegokolwiek dokumentu składa się wniosek o wymierzenie organowi grzywny!!!

w moich aktach brakuje 1 pisma, które wysłałem do konkretnej osoby w urzędzie

czy urząd potraktował to pismo, mimo, że wysłane na adres urzędu i że w nim znajduje się opis sprawy, jako "prywatne", adresowane tylko do wymienionego z imienia i nazwiska

czy urzędnik (adresat) nie miał obowiązku dołączyć pisma do akt sprawy w urzędzie? czy choćby na nie odpowiedzieć (minął już 2 miesiąc od jego wysyłki)

Powrót