Przejazd pociądiem

• Autor wątku Autor wątku brawo102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brawo102

Użytkownik
Odpowiedzi
178
Witam.
Planuję w najbliższym czasie podróż pociągiem. I na stacji końcowej mam być o 5,30. A o godzinie 6.00 mam autobus w dalszą podróż. I tu pytanie jeżeli pociąg się spóźni i nie zdążę na ten autobus to mogę zamówić taxi w celu dogonienia tego autobusu na koszt przewoźnika pkp?

Jest możliwy zwrot za bilet autobusowy w przypadku opóźnienia pociągu wynikającego z działań lub zaniechań przewoźnika kolejowego, które to opóźnienie uniemożliwi wykorzystanie biletu autobusowego o ile zostanie on wykupiony przed poinformowaniem Pana o opóźnieniu pociągu. Jeżeli wykupi Pan bilet autobusowy wiedząc, że pociąg jest opóźniony (np. przez informację uzyskaną na stacji) na tyle, że nie jest możliwe by znaleźć się na docelowej stacji na tyle wcześnie by zdążyć na autobus o godzinie 6.00 to uzyskanie odszkodowania (zwrotu) za bilet autobusowy będzie znacznie utrudnione jeżeli nie niemożliwe. Z punktu wiedzenia szans na otrzymanie takiego zwrotu optymalna jest sytuacja wykupienia obu biletów na przykład dzień przed podróżą. Jeżeli jednak na moment nabycia biletu kolejowego i autobusowego przewoźnik kolejowy informował o występujących na danej trasie opóźnieniach np. na swojej stronie internetowej to odszkodowanie (zwrot) może być utrudnione lub niemożliwe. Osobną kwestią jest rekompensata tj. zwrot części ceny biletu w przypadku opóźnienia 60 minutowego lub dłuższego. Co do pytania o taksówkę to jeżeli tego samego dnia są inne kursy autobusowe (lub inne) na tej samej trasie, którą zamierza Pan podróżować poza tym o godzinie 6.00 to według mnie żądanie zwrotu nie zostało by względnione przez przewoźnika jako nieadekwatne. W przypadku oddalenia roszczeń przez przewoźnika można się zwrócić do Rzecznika Praw Pasażera Kolei.

Ostatnia edycja:
Bilety już wykupiłem z 30 dniowym wyprzedzeniem.A autobus na który mam zdążyć to jest międzynarodowy który ma mnie zawieść na lotnisko cztery godziny przed odlotem samolotu. Wcześniejszy pociąg dojeżdża pięć godzin przed odjazdem autobusu. Raczej nie uśmiecha mi się siedzieć w nocy tyle czasu na przystanku. Dlatego jest dla mnie ważna informacja czy w razie opóźnienia pociągu mogę na koszt przewoźnika zamówić taxi. Bo jak nie zdążę na ten autobus to już nie zdążę na odlot samolotu.

Powrót