Przejechanie na czerwonym świetle w celu pomocy w wypadku

• Autor wątku Autor wątku soloo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soloo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Dzień dobry,

Mam nietypową sytuację - dostałem powiadomienie z systemu CANARD o nowym mandacie. Jak się okazało, jest to automatyczny mandat za przejechanie na czerwonym świetle. Sytuacja wyglądała tak:

Zbliżałem się do skrzyżowania (było zielone) gdy usłyszałem głośny hałas przed sobą. Okazało się, że dwa samochody jadące przede mną (w tym samym kierunku) wjechały na siebie i doszło do wypadku (chociaż jak się później okazało, była to tylko stłuczka - tzn jedno auto przerysowało cały bok jadącej obok taksówki). Z mojego punktu widzenia nie było widać jednak czy to stłuczka, czy coś więcej, ani czy komuś się coś stało, więc chciałem zapytać czy wszystko ok. Podjechałem (3-4m do przodu), zatrzymałem się przy nich i zapytałem czy wszystko ok i czy potrzeba świadka. Jak się okazało, w międzyczasie zmieniło się światło na czerwone, i moje "podjechanie" do nich było już na czerwonym. Następnie wszystkie 3 samochody przejechały skrzyżowanie i zjechały za skrzyżowaniem na pobocze, gdzie dałem kierowcy poszkodowanego auta swój numer telefonu.

Nie przyszłoby mi nawet do głowy, że dostanę za to mandat, bo działałem w intencji pomocy. Tymczasem CANARD życzy sobie 500zł i 15 punktów. Punkty na szczęście mam jeszcze wolne, ale nie czuję się winny. Na zdjęciach które mi wysłali widać te dwa pozostałe samochody, jednak nie widać samej stłuczki, która była wcześniej.

Co radzicie robić?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Wyślij całe zdjęcie z ich parametrami. Te co umieściłeś tutaj to je wykadrowaleś?

Ostatnia edycja:
Na zdjęciach widać co ma być widać, pytanie nie jest o ocenę zdjęć, tylko o to co można zrobić w takiej sytuacji.

a nie ma tam monitoringu jako obraz wideo ?

a masz u siebie kamerkę samochodową lub czy mieli widoczni ze stłuczki ? i kamerka w tył ?

te zdjęcia czy zzuty wideo otrzymałeś od nic tj. ITD czy sam uzyskałeś ?

Nie, nie miałem kamery. Zdjęcia są ze zgłoszenia, które dostałem z systemu CANARD. Mój samochód to ten z lewej.

Na zdjęciach powinna być data, co robiło zdjęcia, homologacja urządzenia, który pas popełnił wykroczenie itp.

soloo napisał:
Nie, nie miałem kamery. Zdjęcia są ze zgłoszenia, które dostałem z systemu CANARD. Mój samochód to ten z lewej.
system to system, został zaprogramowany do określonej funkcji, ale teraz liczą sie okoliczności faktyczne i aby je ubrać w słowa i przesłać do ITD. Wpadłeś już na jakiś pomysł ?. Bo jest ciekawe wyjście.

Pejotwroc napisał:
Na zdjęciach powinna być data, co robiło zdjęcia, homologacja urządzenia, który pas popełnił wykroczenie itp.
tutaj akurat nie ma to znaczenia.

qwertu70 napisał:
system to system, został zaprogramowany do określonej funkcji, ale teraz liczą sie okoliczności faktyczne i aby je ubrać w słowa i przesłać do ITD. Wpadłeś już na jakiś pomysł ?. Bo jest ciekawe wyjście.

Tzn jakie wyjście? Ja póki co nie mam pomysłu.

soloo napisał:
a jeszcze napisz mi bo nie dałeś info: tam jest miejski monitoring , czy nie masz pojęcia ?.

Odpisz im podobnie jak nam i na końcu napisz, że wobec powyższego wnosisz o nie nakładanie mandatu bo popełniony czyn nie był szkodliwy społecznie.

qwertu70 napisał:
a jeszcze napisz mi bo nie dałeś info: tam jest miejski monitoring , czy nie masz pojęcia ?.

No zdjęcia są z kamer na skrzyżowaniu, więc chyba tak. To duże skrzyżowanie ogólnie.

Pan_robotnik napisał:
Odpisz im podobnie jak nam i na końcu napisz, że wobec powyższego wnosisz o nie nakładanie mandatu bo popełniony czyn nie był szkodliwy społecznie.

Są jakieś szanse, że to uwzględnią?

soloo napisał:
Dzień dobry,

Sytuacja wyglądała tak:

Zbliżałem się do skrzyżowania (było zielone) gdy usłyszałem głośny hałas przed sobą. Okazało się, że dwa samochody jadące przede mną (w tym samym kierunku) wjechały na siebie i doszło do wypadku (chociaż jak się później okazało, była to tylko stłuczka - tzn jedno auto przerysowało cały bok jadącej obok taksówki).
(...)
Podjechałem (3-4m do przodu), zatrzymałem się przy nich i zapytałem czy wszystko ok i czy potrzeba świadka.
potwierdź jeżeli dobrze odczytałem twój opis i to co widać na fotkach, z których wychodzi jakbyś wcześniej miał być na tym samym pasie ruchu, ale ich ominąłeś i wjechałeś na lewy pas i się z nimi zrównałeś ?. Wychodziłeś z pojazdu ?

Ostatnia edycja:
qwertu70 napisał:
potwierdź jeżeli dobrze odczytałem twój opis i to co widać na fotkach, z których wychodzi jakbyś wcześniej miał być na tym samym pasie ruchu, ale ich ominąłeś i wjechałeś na lewy pas i się z nimi zrównałeś ?. Wychodziłeś z pojazdu ?

Tak, dokładnie tak.

Czarny Mercedes z pasu do skrętu w lewo, chciał pojechać prosto (nieprawidłowo). Taksówka jechała pasem na prawo od Mercedesa, chciała skręcać w lewo (prawidłowo). Ja jechałem za Mercedesem z tego co pamiętam.

Następnie, po wypadku, objechałem ich z lewej strony, zatrzymałem się na lewo od czarnego Mercedesa, i zagadałem do nich przez okno, czy potrzeba pomocy/świadka itd.. Taksówkarz powiedział, że tak, ale najpierw wszyscy zjechaliśmy ze skrzyżowania, i dopiero wtedy do nich wysiadłem. Zostawiłem numer telefonu i pojechałem dalej.

System zarejestrował to do czego został tam ustawiony i tyle. Teraz ważne są dla ciebie okoliczności faktyczne które musisz przedstawić dla ITD, bo oni obsługują ten system. I np. takie coś sobie wysmaruj dopisując ewentualnie jakieś szczegóły. Opis własnymi słowami aby wyglądało to "naturalnie".

------------------

Swoje dane oraz data, miejscowość napisania pisma

Dane ITD do którego będziesz kierował pismo (masz je na piśmie)

W związku z otrzymaniem pisma nr ... z dnia ... w sprawie stwierdzenia przez system canard naruszenia przepisu prd w zakresie przejechania za sygnalizator gdy nadawał czerwone światło, wyjaśniam zaistniałą sytuację wnosząc o odstąpienie od wymierzenia kary.
W dniu ... w miejscowości …. na ul. …. skrzyżowanie z ul ... kierowałem pojazdem marki ... przy dojeżdżaniu do świateł doszło do sytuacji kolizyjnej pomiędzy dwoma innymi pojazdami jadącymi przede mną. Z uwagi na powyższą okoliczność mając w świadomości że mam zielone światło i że na lewym sąsiednim pasie nie było żadnego pojazdu, to ominąłem oba stojące pojazdy i podjechałem w ich pobliże, aby zobaczyć czy wszystko jest w porządku z uczestnikami zdarzenia i udzielić im dalszej pomocy w dopuszczalnym i możliwym z mojej strony zakresie. Tutaj miałem m.in. na uwadze treść wynikającą z art. 162 § 1 kk. W rozmowie z uczestnikami wyszło że doszło na szczęście do niegroźnej stłuczki, uszkodzeniu uległy jedynie ich pojazdy. Kierowcy obu pojazdów nie doznali żadnych urazów swoich ciał. Zjechaliśmy całą trójką w pobliską drogę poza skrzyżowaniem, gdzie uczestnikom podałem swoje dane gdyby potrzebowali świadka ich zdarzenia.
Po jakimś czasie (wpisać tutaj ile minęło dni lub pozostawić) otrzymałem od Państwa informację ze zdjęciami że system canard zarejestrował mój pojazd iż nie dostosował się do czerwonego światła w tym miejscu. Sytuację skojarzyłem sobie po zapoznaniu sie ze zdjęciami jakie otrzymałem, gdzie poza moim pojazdem są widoczne dwa pojazdy uczestniczące w zdarzeniu drogowym. Zmiana światła z zielonego na czerwone na lewym skrajnym pasie musiała nastąpić podczas podjechania przeze mnie bliżej obu pojazdów. Moją intencją nie było w żadnej mierze popełnienie czynu jako wykroczenia, a sprawdzenie czy wszystko jest w porządku z uczestnikami i udzielenie im odpowiedniej pomocy. Podjeżdżając z lewej strony zdarzenia zwracałem jednocześnie uwagę czy z tego kierunku nie jedzie inny pojazd.
Mając powyższe okoliczności na uwadze i działając w oparciu o treści art. 39 § 1 kw wnoszę o odstąpienie od wymierzenia mojej osobie kary grzywny w postaci mandatu karnego z uwagi na opisane powyżej okoliczności. Odpowiedź z Państwa stanowiskiem proszę kierować pod wskazany na wstępie adres.

Z poważaniem,

...........................
----------

Oni mogą, ale nie muszą, pójść w takim kierunku (byłoby to chore, ale nie można wykluczyć): Równie dobrze mogłeś zatrzymać się przed nimi jak jechałeś i włączyć u siebie światła awaryjne i podejść, bo jak widać nie było to 100 metrów a byłeś w bezpośrednim sąsiedztwie.

Nie ma co gdybać, stało się i już. To byłoby zdecydowanie bezpieczniejszą opcją tj ustawienie się za nimi, gdzie byłby blokowany tylko tamten pas ruchu a nadjeżdżający widzieliby na swoim pasie pojazd z awaryjkami. To tak na marginesie i na przyszłość. Powyżej w przykładowej treści pisma jednak dopisałem zdanie że zajechałeś po lewej aby widziec czy coś nie nadjeżdżają z lewej strony :) .
Jeżeli się nie przychylą „krokodylki” do twojego pisma, to pozostaje tobie temat w sądzie, gdzie powołujesz jako świadków dwóch kierowców z tamtych pojazdów. I nawet to warto zrobić już na etapie gdy ITD będzie nie ustępliwe i będziesz przesłuchany zanim sprawa trafi do sądu !. Nie musisz znać i podawać ich danych. Oni mają na fotkach nr rej. obu pojazdów, a może i wideo, to sobie ustalą czy byli to właściciele czy komuś pożyczyli swoje fury i ich są zobowiązani przesłuchać, aby potwierdzić że było tak jak napisałeś. I wnosisz o zabezpieczenie nagrań z monitoringu tego miejsca, gdyby były. Jak to jest tam gdzie mieszkasz lub w pobliskiej miejscowości, to obczaj na spokojnie czy są widoczne kamery monitoringu. Nawet sobie zrób fotkę widocznych ewentualnych kamer na masztach i dołączysz do swojego przesłuchania gdyby oni poszli w takim kierunku tj. w sytuacji gdyby gdzieś mieli twoje pismo opisujące okoliczności. Dlatego m.in. wrzuciłem do przykładowej treści art. z kodeksu karnego o odpowiedzialności karnej w zakresie nie udzielenia pomocy wg swoich możliwości. Jest to tyci nad wyrost, ale niech będzie i sobie niech przeczytają co sie kryje pod tymi cyferkami i pod tymi z kodeksu wykroczeń o odstąpieniu ;) . Możesz dopisać w tym moim przykładowym piśmie do nich iż oni sprawę zgłosili na Policję lub że nie masz do końca pewności. A ty np. nie byłeś wcześniej karany za wykroczenia z ruchu drogowego, itd. Wtedy ITD do nich powinno wystąpić aby potwierdzić czy faktycznie pomiędzy widocznymi dwoma pojazdami doszło do jakiejś stłuczki lub nie i czy ty jesteś tam uwzględniony. Chyba że ITD ma dostęp do kamer to sami powinni to potwierdzić i zobaczyć całość sytuacji.

O czym jest art. z kw i z kk ?, info dla ciebie, bo ich treści nie musisz ujmować w swoim piśmie. Wskazujesz same cyferki i tyle.

Art. 39. Kw
§ 1. W wypadkach zasługujących na szczególne uwzględnienie można – biorąc pod uwagę charakter i okoliczności czynu lub właściwości i warunki osobiste sprawcy – zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary albo odstąpić od wymierzenia kary lub środka karnego.

Art. 162. Kk
§ 1. Kto człowiekowi znajdującemu się w położeniu grożącym bezpośrednim niebezpieczeństwem utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu nie udziela pomocy, mogąc jej udzielić bez narażenia siebie lub innej osoby na niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Nie popełnia przestępstwa, kto nie udziela pomocy, do której jest konieczne poddanie się zabiegowi lekarskiemu albo w warunkach, w których możliwa jest niezwłoczna pomoc ze strony instytucji lub osoby do tego powołanej.

Dopiero podjeżdżając do pojazdów/uczestników i sprawdzając tj. nawiązując kontakt z nimi wykluczysz wstępnie czy poza rozmową musiałbyś zrobić coś jeszcze innego i np. tel. na nr 112, inne. Jednakże i to już jest forma udzielenia pomocy jako pierwszy etap - "nawiązanie kontaktu".

Kup sobie kamerkę samochodową i nawet rejestrującą obraz z przodu i jednocześnie z tyłu. Jest to jednorazowy koszt na dobrych kilka lat. Warto.

Ostatnia edycja:
Fantastyczne!!! BARDZO dziękuję! Zrobię wszystko tak jak mówisz!

Może ktoś jeszcze coś tutaj podpowie.

Daj info, niezależnie od efektu.

Powrót