Przejęcie długu przez Get back

• Autor wątku Autor wątku mambeliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mambeliusz

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam serdecznie
Potrzebuje porady prawnej Sytuacja wygląda następująco. Spłacałem regularnie kredyt w Alior Bank, niestety poprzez sytuację w jakiej się znalazłem, nie mogłem spłacił dwóch rat, bank sprzedał mój dług komornikowi. Dogadałem się z komornikiem i regularnie, bez dnia opóźnienia spłacałem swój dług w racie miesięcznej. Niedawno dostałem pismo z Get Back, że owa firma wykupiła moje zadłużenie. Po telefonie z konsultantem w którym groził mi dodatkowym komornikiem, postanowiłem pójść na ugodę z tą firmą. Wpłaciłem im żądaną kwotę 5400 zł, po czym miałem dostać ugodę. Nie dostałem jej jeszcze i nie podpisałem. Coś mnie podkusiło i zacząłem sprawdzą informację o tej firmie i trafiłem na negatywne opinie. Wiem, że trochę za późno to zrobiłem ale w chwili zastraszenia przez tę firmę bałem się o swoją wypłatę o to jak będę dalej żyć. Moje zadłużenie firma oceniła na około 58 tysięcy, jednak w banku miałem około 35 tysięcy. Proszę o pomoc. Co dalej mam robić? Jak postąpić? Dodam, że dana firma mnie nęka. Wydzwania o każdej porze dnia i nocy. Nawet po godzinie 22. Pozdrawiam serdecznie

Jak już z nimi rozmawiasz to niech ci powiedzą co się składa na te 58 tysięcy.
Czy poprzedni komornik umorzył postępowanie na wniosek Alior Bank czy nadal ściąga pieniądze ?

Tak z ciekawości ile było tego kredytu w banku? Nie przypadkiem ta kwota której domaga się Getback?

W listu którego od nich dostałem wynika ze 7 tysięcy do odsetki a dwa tysiące to prowizja, resztę to dług.
Wychodzi na to, że umorzył postępowanie ponieważ z listu wynika, że aliorbank sprzedał mój dług tej firmie więc raczej nie ma możliwości żeby ściągali teraz ode mnie z dwóch źródeł? Kredyt był znacznie większy ale większość spłaciłem.

mambeliusz napisał:
W listu którego od nich dostałem wynika ze 7 tysięcy do odsetki a dwa tysiące to prowizja, resztę to dług.
Wychodzi na to, że umorzył postępowanie ponieważ z listu wynika, że aliorbank sprzedał mój dług tej firmie więc raczej nie ma możliwości żeby ściągali teraz ode mnie z dwóch źródeł? Kredyt był znacznie większy ale większość spłaciłem.

Ale to dostałeś od komornika pismo że umarza na wniosek wierzyciela ? Sam komornikowi wpłacałeś czy ściągał ci z konta ( czy nadal jest zajęcie )

A Getback nie naśle komornika bo najpierw musi iść do sądu po Nakaz.

Odsetki naliczone przez Alior Bank czy Getback już sobie odsetki naliczył sam ?
I najważniejsze kiedy dokladnie to nabyli to jest sprawa świeża czy mineło trochę czasu.

Jest to świeża sprawa. Ma około miesiąca.

Komornik sam pobierał mi pieniądze z konta.

Komornik ani bank nie kontaktował się ze mną. Nie wiem tak naprawdę cz bank odwołał komornika. Będę dzwonił w tej sprawie

mambeliusz napisał:
niestety poprzez sytuację w jakiej się znalazłem, nie mogłem spłacił dwóch rat
podaj daty
mambeliusz napisał:
bank sprzedał mój dług komornikowi
komornik nie kupuje długów
mambeliusz napisał:
Niedawno dostałem pismo z Get Back, że owa firma wykupiła moje zadłużenie.
otrzymałeś cesję wierzytelności ?
Egzekucja , na podstawie bte , czy nakazu zapłaty

mambeliusz napisał:
Komornik sam pobierał mi pieniądze z konta.

Komornik ani bank nie kontaktował się ze mną. Nie wiem tak naprawdę cz bank odwołał komornika. Będę dzwonił w tej sprawie

No to masz chyba dostęp do konta i widzisz czy masz blokady komornicze na koncie.

A nakaz zapłaty w ogóle dostałeś z sądu? Za chwilę Ci "pożyczkę oddłużeniową" wcisną. Jak już złapali jelenia do doją na całego. Z jakiego tytułu bank prowadził egzekucję?

digiton napisał:
A nakaz zapłaty w ogóle dostałeś z sądu? Za chwilę Ci "pożyczkę oddłużeniową" wcisną. Jak już złapali jelenia do doją na całego. Z jakiego tytułu bank prowadził egzekucję?

Myślę że ciężko będzie ci uzyskać odpowiedź skoro on twierdzi że bank sprzedał dług komornikowi.

Chłopak dostał szereg pytań od Was, niech się otrząśnie i mu pomóżcie, bo jak GetBagno pomnaża dług z 35 tyś do 58 tyś to jest problem z kategorii heavy, nie łapcie go za słówka tylko poprowadźcie. Współczuję mu bo trafił do wyjątkowo nieuczciwej firmy. Dobrze, że od razu reaguje i napisał tutaj.

Wklej pismo od komornika, to będzie trochę jaśniejsza sytuacja

Rozmawiałem z przedstawicielem banku, okazało się, że mój dług sprzedali get back 31 lipca a komornik cały czas siedzi mi na pensji i co miesiąc inkasuję kwotę dla banku.

digiton napisał:

Nie dostałem nakazu zapłaty.
Tylko informację, że dana firma wykupiła moje zadłużenie.

A bank prowadził egzekucję na jakiej podstawie? Masz to na piśmie od komornika

Mambeliusz, przeczytaj uważnie co napiszę. Potrzebujesz porady i o nią prosisz, ale prosisz nieporadnie i chaotycznie. Zadajesz pytania, na które nie sposób odpowiedzieć nie znając całości sprawy albo na takim etapie ludzie boją się Ci podpowiedzieć, bo mogą być „jakieś kruczki” i potem pretensje będziesz miał do innych zamiast do siebie. Odpowiedz ludziom na te pytania, a więcej będą potrafili pomóc
1.)Data zaciągnięcia długu w Aliorze,
2.) Na jaką kwotę?
3.) Ile rat spłaciłeś do Aliora? (jak umiesz rozbić na kwotę długu i odsetki to super)
4.) Czy założyłeś konto w e-sad.gov.pl i sprawdziłeś co tam się u Ciebie dzieje?
5.) Czy dostałeś info od Aliora lub BetBagna o cesji twojego długu?
6.) wklej pisma od komornika (bez nazwisk i adresów)
7.) ważne czy bank Cię windykuje na podstawie BTE czy nie?

Mambeliusz, generalnie straszny chaos tu zapanował, opisz tę sytuację od początku. Prawdopodobnie przed komornikiem dostałeś dziesiątki listów i telefonów od Aliora, które zignorowałeś. Komornik, już nie czeka na Twoje telefony tylko „jedzie”. Kontakt z GetBagnem na tym etapie NIEZALECANY, jest pewne, że będą chcieli Cię wrobić w nienależne, bardzo wysokie opłaty.

mambeliusz napisał:
Rozmawiałem z przedstawicielem banku, okazało się, że mój dług sprzedali get back 31 lipca a komornik cały czas siedzi mi na pensji i co miesiąc inkasuję kwotę dla banku.

No to tutaj już Marian zapewne ci poradzi co zrobić,bo powinni poinformować komornika o cesji.

Jak masz informację na piśmie o cesji to pokaż to komornikowi bo siedzi ci na

I ja też coś podpowiem z własnego doświadczenia, w tej całęj historii najlepiej by było gdybyś uwolnił się od GetBagna, komornik paradoksalnie mógłby być dla Ciebie sprzymierzńcem. Gdybyś za bardzo nie dociekał i żył w przekonaniu, że płacąc komornikowi spłacasz dług (pomimo sprzedaży) - spłaciłbyś tak cały dług, już bez "sztocznego pompowania" przez GetBagno, a komornik po spłacie wycofałby nakaz zapłaty z obiegu. Dług byłby spłacony, a GetBagno mogłoby "wyć do księżyca" Jeśli nie wiesz o cesji, to dług jest prawidłowo spłacany przez komornika jako pośrednika, pomimo zmiany wierzyciela.

Alladyn_A napisał:
a komornik po spłacie wycofałby nakaz zapłaty z obiegu
Na tę chwilę nawet nie wiemy czy rozmawiamy o BTE, czy nakazie zapłaty. Natomiast z własnego doświadczenia ci powiem, że jest szansa się uwolnić od getBack bezboleśnie, bez komornika :)
Dalszy tok postępowania zależy od informacji na jakiej podstawie toczyła się (i toczy niestety wciąż) egzekucja na rzecz banku. W tym miejscu doszliśmy do ściany i piłeczka jest po stronie pytającego.

Witam ponownie
W jaki sposób mogę sprawdzić czy to jest bte czy nakaz zapłaty?

Powrót