"Przejęcie praw autorskich"

• Autor wątku Autor wątku jarlinx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarlinx

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam

Napisałem kilka aplikacji, które wykorzystuje pracodawca, ale nie miałem tego w zakresie obowiązków. Prawnicy firmowi zaopiniowali że są to rzeczywiście programy do których firma nie ma żadnych praw. Ponieważ pracodawcy na tych programach zależy proponują mi napisanie oświadczenia w którym oświadczę że te programy zostały stworzone w ramach obowiązków pracowniczych (wbrew ich wcześniejszej pisemnej opinii !) i że nie mam w związku z tymi aplikacjami żadnych roszczeń wobec pracodawcy.
Czy to tak można "przejąć" prawa do programu ? i Czy ma to wtedy skutki prawne ?
W zamian za to mam mieć podwyżkę i zmieniony zakres obowiązków, który obejmuje tworzenie aplikacji dla firmy.

Pozdrawiam

Do utworów powstałych w ramach wykonywania stosunku pracy pracodawca nabywa autorskie prawa majątkowe (apm) z mocy Ustawy chyba, że umowa o pracę stanowi inaczej.

Jeżeli apm należą do twórcy to co do zasady nikt nie może zmusić twórcy do ich przeniesienia na osobę trzecią, twórca może dzielić licencji na korzystanie z utworu. W tym przypadku apm pozostają przy autorze.

Decyzja należy do Ciebie, sam musisz skalkulować co Ci się bardziej opłaca.

Tylko moje wątpliwości budzi to że w opinii prawnej wydanej dla dyrektora napisano iż prawa majątkowe należą do mnie bo nie tworzyłem tych programów w ramach obowiązków pracowniczych a teraz chcą abym oświadczył że jednak tworzyłem. Nowy zakres obowiązków będzie obowiązywał od teraz więc czy nie ma tutaj sprzeczności ? Bo wychodzi na to iż prawnicy uważają coś innego a ja oświadczam co innego. Jaką to ma wtedy wartość prawną ??

Pozdrawiam

Zatem nie poświadczaj nieprawdy, w dyrekcji zwróć uwagę, że to czyn karalny. Co najwyżej możesz zawrzeć umowę o przeniesienie apm lub udzielić licencji na korzystanie. Jeśli zgodzisz się na nowe obowiązki (za odpowiednią pensję) apm pracodawca będzie nabywał z automatu.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za odpowiedź.

A jak poświadczę bo pracodawca nie dał mi wyboru zmieniając zakres obowiązków i uzależniając od podpisania tego oświadczenia zachowanie pracy i dodatkowo podwyżkę ?
Tym bardziej że oficjalnie nie została mi przedstawiona opinii prawników. Czytałem jej treść nieoficjalnie.

Jak to wtedy wygląda sytuacja prawna ?

Pozrawiam

jarlinx napisał:
... pracodawca nie dał mi wyboru zmieniając zakres obowiązków i uzależniając od podpisania tego oświadczenia zachowanie pracy i dodatkowo podwyżkę ? ...
Nie ma do tego prawa, możesz pójść z tym do Sądu pracy.

Wszystko zależy od Ciebie, jak bardzo chcesz tam pracować. Nikt, z urzędu, nie będzie badał słuszności oświadczenia

Ostatnia edycja:
Powrót