Przejęcie spadku i podatek

• Autor wątku Autor wątku tremenda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tremenda

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Witam Mam pytanie odnośnie sprzedaży mieszkania. Mój mąż przejął spadek w tym roku, natomiast babcia zmarła w poprzednim. Nie wiemy teraz, czy jest on zwolniony z podatku od spadu, skoro otrzymał go od osoby krewnej w linii prostej? I jeszcze jedno przeczytałam, że jeżeli mąż sprzeda mieszkanie i pieniądze zainwestuje w ciągu dwóch lat w inną inwestycją mieszkaniową, podatek 19% jego ominie. Z góry dziękuję za wszystkie informacje

:roll: jest tu ktoś???

Skoro spadkodawca zmarł w 2006 roku to i podatek niestety trzeba bedzie zapłacić wg stanu za rok 2006. Wolna od podatku dla I grupy podatkowej (małżonek dzieci wnuki itd.) była kwota 9637 zł. Powyżej tej kwoty były stawki 3 lub 5 lub 7% (w zależności od kwoty). Nie mam teraz dostępu do przepisów, może coś wygrzebię jutro. Chodzi mi po głowie, że z mieszkaniami były jakieś wyjątki.

Co to znaczy "mąż przejął spadek w tym roku"?
KC mówi tak:
Art 924. Spadek otwiera się z chwilą śmierci spadkodawcy.
Art.925. Spadkobierca nabywa spadek z chwilą otwarcia spadku.

jureK

PS. nie ma żadnego podatku 19% w tym wypadku. Wartości mieszkania nie wlicza się do podstawy opodatkowania podatkiem od spadków - po spełnieniu kilku warunków (m.in. powierzchnia do 110 m2, I grupa podatkowa, spadkobierca nie jest włascicielem lub najemcą innego mieszkania, będzie w nim mieszkać przez 5 lat, w przypadku zbycia przeznaczy srodki na zakup innego mieszkania (domu) w przeciągu 6 miesiecy itp)
szczegóły art 16 Ustawy o podatku od spadków
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 0207Lj.pdf

Liczą się przepisy z 2006 roku. Jeżeli spadkobierca nie miał innego mieszkania lub domu, to zwolnona jest pow. 110 m2. Jeżli ma inne lokum to stawki wynoszą dla pierwszej grupy podatkowej:
do 10 278 zł – 3%
od 10 278 zł do 20 556 zł - 308 zł 30 gr i 5 % nadwyżki ponad 10 278 zł
od 20 556 zł - 822 zł 20 gr i 7 % nadwyżki ponad 20 556 zł
Jeżeli spadkobierca sprzeda mieszkanie przed upływem 5 lat od nabycia spadku, powiadomi w ciągu 2 tyg. Urząd Skarbowy że pieniądze zainwestuje w ciągu dwóch lat w inną inwestycją mieszkaniową to następny podatek 10 % jego ominie. O zainwestowaniu pieniędzy trzeba powidomić US.

Przepraszm, część wpisu od stawek dotyczy innego przypadku - nabycie przez zakup.

Rozumiem i nie do końca :ooo: nie bardzo wiem o co chodzi z tym, czy mąż jest właścicialam innego mieszkania, bo jest i nie wiem skoro tak to jaki podatek zapłaci?

napisałam przejął spadek, bo w tym roku odbyła się sprawa w Sądzie i w tym roku wyrok się uprawomocnił.

jednym z wymogów skorzystanie z ulgi jest to, aby nabywca nie byl wlascicielem innego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość, bądź będąc nim - tj. wlascicielem jak wyzej opisalam- przeniesie wlasnosc budynku lub lokalu na rzecz zstepnych, Skrabu Panstwa lub gminy w terminie 6miesiecy od dnia zlozenia zeznania podatkowego . Ulga ta dotyczy budynku lub lokalu, ktorego powierzchnia uzytkowa nie przekracza 110 m2

a jesli mąż nie spelnia tych wymogów, to zaplaci tak jak napisal to Lidsun.

Mam jeszcze jedno pytanie. Już został zapłacony podatek tj. ok 2 700,00
ale nie rozumiem, on tą kwotę mógł wykorzystać na mieszkanie, które mamy? Właśnie zaczynamy remont,a w poniedziałek zostanie podpisana umowa o sprzedaży mieszkania. Czy jeszcze coś musimy po sprzedaniu wypełnić, złożyć itp. Sorki, ale gubie się w tym temacie :ooo:

Radziłbym ostrożność. Od 1.01.2007r nie ma już w ustawie o podatku dochodowym zapisu o zwolnieniu z podatku kwoty uzyskanej ze sprzedaży nieruchomości, jeżeli przeznaczy sie tą kwotę w przeciągu 2 lat na zakup innej nieruchomości lub remont własnego mieszkania! Obecnie wprowadzono taki zapis:
"art 21.1Wolne od podatku dochodowego są
(...)126) przychody uzyskane z odpłatnego zbycia:
a) budynku mieszkalnego, jego części lub udziału w takim budynku,
b) lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość lub udziału w takim lokalu,
c) spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub udziału w takim prawie,
d) prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej lub udziału w takim prawie
- jeżeli podatnik był zameldowany w budynku lub lokalu wymienionym w lit. a)-d) na pobyt stały przez okres nie krótszy niż 12 miesięcy przed datą zbycia, z zastrzeżeniem ust. 21 i 22,"
Czyli trzeba sie tam zameldować i mieszkać przez 12 miesiecy. W przeciwnym wypadku - trzeba będzie zapłacić 19% podatku. Radzę jeszcze raz przemysleć sprawę sprzedazy.

jureK

Projekt ustawy zakłada również takie przypadki, gdy podatek od zbycia nieruchomości i praw majątkowych nie będzie płacony lub dochód z tego tytułu nie będzie ustalany.
Dochodu z odpłatnego zbycia nieruchomości lub praw majątkowych nie będzie ustalać się, gdy:
• sprzedaż nastąpi w wykonaniu lub w związku z wielostronną umową o zamianie budynków lub praw do lokali,
• ich nabycie nastąpiło w drodze spadku lub darowizny,
• sprzedaż nastąpiła w celu uzyskania spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu albo budynku mieszkalnego lub jego części w zamian za te nieruchomości lub prawa.

czyli nadal nic nie wiem, a najgorsze jest to że przepisy są takie, a fakty podobno inne nie rozumiem

Tylko że ja nie pisałem o projekcie ustawy a o zmianach, które już obowiązują.
jureK

[cytat="tremenda"]czyli nadal nic nie wiem, a najgorsze jest to że przepisy są takie, a fakty podobno inne nie rozumiem[/cytat]
Dlaczego nic nie wiesz?
jezeli sprawę spadku potraktować jako zakończoną (zapłaciliście już podatek), to sytuacja jest taka:
Posiadacie dwa mieszkania (jedno Wasze, drugie odziedziczone). Macie zamiar sprzedać odziedziczone mieszkanie. Jezeli zrobicie to teraz to zapłacicie 19% podatku. I nie ma znaczenia na co przeznaczycie pieniądze ze sprzedaży. Jedyny sposób aby uniknąc płacenia podatku to zameldować się w mieszkaniu odziedziczonym i po upływie 12 miesięcy sprzedać je i w terminie 14 dni poinformować o tym Naczelnika US.

jureK

no dobra, ale z tego co przeczytałam to przy sprzedaży odziedziczonego mieszkania przed 2007 roku, podlegamy przepisom z tego właśnie roku czyli 2006, a dokładnie przeczytałam to:
W przypadku, gdy sprzedaż nieruchomości - nabytej po 31 grudnia 2006r. - podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym (przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie), zbywca płaci zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 19% dochodu.
Czyli, jeżeli mąż odziedziczył w 2006, to nie podlega temu podatkowi, Tak myślę

[cytat="tremenda"]no dobra, ale z tego co przeczytałam to przy sprzedaży odziedziczonego mieszkania przed 2007 roku, podlegamy przepisom z tego właśnie roku czyli 2006, ....[/cytat]

Możesz napisać, gdzie to przeczytałaś? przepisy zmieniają sie tak szybko, że chyba nie nadążam.

jureK

Miałam rację, link sie zgadza mąż właśnie sprzedał mieszkanie i dzwoniłam jeszcze na wszelki wypadek do Urzędu Skarbowego, nie ma żadnego podatku 19% w tym wypadku, liczy się moment śmierci babci, a to był zeszły rok. Dziękuję i tak za wszystkie odpowiedzi, post się przyda zainteresowanym :)

W tym samym linku, który podałaś jest trochę niżej taki zapis:

"Sprzedaż nieruchomości nabytej przed 1 stycznia 2007r. powoduje jej opodatkowanie na zasadach obowiązujących 31 grudnia 2006r.

W przypadku, gdy sprzedaż takiej nieruchomości podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym - przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie - zbywca płaci zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 10% uzyskanego przychodu (ceny uzyskanej za nieruchomość).

Podatek ten płatny jest bez uwzględnienia poniesionych kosztów, w tym kosztów nabycia nieruchomości, jest należny również w przypadku sprzedaży ze stratą."
No i dlatego mam wątpliwości, czy ta sprzedaż jest zwolniona z podatku. Ale jeżeli otrzymaliście taką odpowiedź w US...

Może to wynika z tego, że podatek od spadku został zapłacony?

jureK

Powrót