przejęcie spadku

• Autor wątku Autor wątku nutka65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nutka65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
rodzice byli wspólnie właścicielami domu.Ojciec zmarł w 1998r pozostawiając notarialnie potwierdzony testament w którym czyni mnie swoim jedynym spadkobiercą. W 1999 matka podarowała mi swoją część domu. Mam dwoje starszego rodzeństwa, które zostało przez rodziców spłacone - niestety, bez potwierdzenia na pismie.Za zycia ojca dostałem notarialnie sporządzone pełnomocnictwo od obojga rodziców na zarządzanie domem z oświadczeniem , ze to ja pokrywam wszelkie koszty jego utrzymania.W tej chwili chciałbym wreszcie uregulować prawo własności do całego domu co wiaże sie z otwarciem testamentu.Jakie kroki mam podjąć i jak wyglada sprawa ewentualnego zachowku dla rodzeństwa i matki z części ojca? Czy i gdzie pozostali ustawowi spadkobiercy mogą zrzec się prawa do zachowku? Jak oblicza sie wartość spadku - czy można odliczyc opłaty i remonty które przeprowadzałem na własny koszt na podstawie pełnomocnictwa?Proszę poradźcie!

1. Należy przeprowadzić postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku po ojcu. Po mamie pan nie musi, bo "jej" część domu już do pana należy.
2. Rodzeństwu będzie przysługiwał zachowek zarówno od części ojca i od części matki (tu będzie uwzględniana dokonana przez nią na pana rzecz darowizna).
3. Mogą się zrzec prawa do zachowku.
4. Przy obliczaniu zachowku po ojcu istotny będzie stan nieruchomości w chwili jego śmierci, natomiast po mamie w chwili dokonania przez nią darowizny, ale według cen z dnia ustalania zachowku (art. 995 kc).

Powrót