Przejęcie strony firmowej przez Wykonawcę

• Autor wątku Autor wątku skrzypol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skrzypol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam następujący problem - pytanie co zrobić w takim przypadku:

Prowadzę firmę usługową, rok temu zleciłem jednej z firm webmasterskiej wykonanie strony oraz umieszczenie jej w Internecie, strona została wykonana, prace rozliczone gotówką. Fakturę miałem otrzymać, ale jakoś do mnie nie dotarła a w natłoku prac o niej zapomniałem ale to szczegół.

Po roku zleciłem tej samej firmie wykonanie poprawek na stronie (zmiana oferty) niestety pomimo wielotygodniowych prób, próśb itd nie mogłem się doczekać wprowadzenia zmian. Byłem zbywany kolejnymi terminami, datami problemami.

W końcu zdecydowałem zlecić wykonanie zmian innej firmie i co się okazało. Nowa firma podeszła bardzo profesjonalnie do tematu, dokonała analizy i dogłębnej oceny sytuacji co wykazało, że domena została wykupiona nie na moją firmę a na Wykonawcę, umieszczona jest na serwerach Wykonawcy i nie ma ani dostępu do serwera ze stroną, ani dostępu do zarządzania domeną – ja jako laik nie zdawałem sobie wcześniej sprawy z powagi takich rozwiązań.

Aktualnie wszelkie moje próby odzyskania kontroli nad stroną kończą się niepowodzeniem, gdyż Wykonawca nie chce wykonać cesji domeny, nie chce udzielić mi dostępu do strony, ani nie chce wprowadzić zmian w ofercie.

Dodam, że adres strony mam nadrukowany na wizytówkach, samochodowcach, katalogach itp. więc jest on dość istotny.

Na domiar złego od kilku dni na mojej stronie Wykonawca zmienił dane kontaktowe: adres, telefony i email na dane swojej firmy – zatem całkowicie przejął kontakt nad moimi potencjalnymi klientami – co moim zdaniem jest już szczytem chamstwa i działaniem ewidentnie na moją szkodę.

Proszę o poradę, gdzie (tzn do jakiej instytucji, sądu) powinienem się z takim problemem zgłosić, ewentualnie pod jakie kodeksy podpada takie działanie (prawnika z jaką specjalnością) szukać do tego typu spraw.

Czy została sporządzona przez Państwo umowa? Jak ona reguluje kwestie własności domeny?

Czy podpisał Pan umowę z wykonawcą? Jeśli tak to do czego zobowiązała wykonawcę - czy miał obowiązek wykonywać aktualizacje, w jakim terminie itd. Ważne jest to czy dzierżawił Pan domenę oraz serwis czy może nabył Pan prawa autorskie do serwisu - jeżeli tak to ważne jest jaki był ich zakres.

Inwestycja w reklamę strony www bez prawa własności do domeny jest dużą nierozsądnością.

Powrót