Przejscie na emeryure 2010 rok i 60 lat

• Autor wątku Autor wątku pemeryt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pemeryt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witm,

W pazdzierniku 2010 bede miala 60 lat i moge przejsc na emeryture.

Od czego zaczac? jak dlugo wczesniej trzeba sie tym zajac?

Dorzuce zew 2009 roku odwiedzialm mamy odzial ZUSw moim miasteczku gdzie zostawilam wszystkie dokumenty potrzebne do sporzadzenia dossier i powiedziano mi ze miesiac przed ukonczeniem 60 lat mam znowu przyjsc i czekac. czekac na co ? Czy normalne jest takie zalatwianie ? dodam ze nie dostalam zadengo dokumentu,listu z potwierdzeniem jako ze zlozylam wniosek o emeryture w odziale.

Dziekuje za odpowiedz

Witam
tak, jak powiedziano w ZUS miesiąc przed 60-siątką należy złożyć wniosek o emeryturę i czekać na decyzję. Z powyższego wynika, że w 2009r. nie złożono wniosku tylko dokumenty.. hm.

Ciekawa sprawa, że ZUS przyjmuje dokumenty bez wniosku.
Jakoś w to wątpię.

witam,

Dzwinilam do ZUS i dowiedzialam sie. Dokumenty sa zlozone, dossier jest, a jesli chodzi o ten wnisoek to trzeba wypisac go miesiacprzed ukonczeniem 60urodzin i trzeba czekac na decyzje. powiedziano mi ze wszystkie dokumenty mozna zlozyc wczesniej bo to pozwala im na kalkulacje kapitalu czy czegos tam ...dziekuje za odpowiedzi.

I kolejny dowód, że wyjaśnianie swoich wątpliwości należy zacząć od ZUS. Bo pisząc na forum to nie wiemy nawet o co pytamy, o jakie "dossier" ?:)
Wniosek o ustalenie kapitału początkowego (powinien być złożony już dawno - chyba do końca 2006) to nie to samo co wniosek o emeryturę.

Powrót