D
denis123098
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Witam. Niedawno postanowiłem zamknąć działalność gospodarczą i otworzyć spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością z kapitałem zakładowym 5000zł. Nie robiłem przekształcenia, ponieważ czeka się podobno aż 6 miesięcy. W działalności gospodarczej posiadałem towar o wartości nabywczej 80 000zł oraz 42 000zł na koncie bankowym JDG. Pieniądze z konta JDG przelałem na konto spółki na podstawie umowy pożyczki, natomiast towar przeniosłem aportem do spółki ale nie obejmując za to żadnych udziałów. Wszystko konsultowałem z księgową i ona stwierdziła, że na takiej podstawie mogę to zrobić. Naczytałem się jednak, że aport wniesiony do spółki musi być potwierdzony notarialnie (u mnie nie jest), po za tym aport musi być wniesiony w zamian za udziały oraz nie da się go sporządzić w momencie gdy spółka była zakładana przez internet. Czy księgowa dobrze mi doradziła i wszystko jest w porządku, a ja po prostu nie potrzebnie panikuje. Czy to może ja mam rację, a księgowa źle mi doradziła. Jakie nieprzyjemności mogę mieć z błędnego udokumentowania powyższych działań?
Z góry wszystkim dziękuję za odpowiedź.
Z góry wszystkim dziękuję za odpowiedź.