Przekazanie długu do Kruka

• Autor wątku Autor wątku sunsad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sunsad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
W 2010r. zaciągnęłam kredyt w banku na kwotę około 120 000 zł. Niedługo potem kredyt już nie był spłacany. Doszło do licytacji i sprzedano działkę. Kwotę za sprzedaną działkę przekazano bankowi w 2015r. Na dzień dzisiejszy kapitał do spłaty to około 36 000 zł, odsetki naliczone przez bank to około 47 000. Bank sprzedał dług do Kruka i w tym tygodniu otrzymałam pismo z informacją o sprzedaży i możliwości polubownej spłaty zadłużenia. Sam Kruk naliczył też odsetki w wysokości około 600 zł, będą też naliczane w kolejnych dniach odsetki ustawowe..wiadomo. Co powinnam teraz zrobić? Czy skoro bank dostał już prawie całą kwotę kapitału i do spłaty kapitału zostało te 36 000 zł to gdybym chciała dogadać się z Krukiem i spłacać to byłoby możliwe umorzenie tych odsetek już naliczonych przez bank? Nie mam doświadczenia w rozmowach z Krukiem i nie wiem czego się po nich spodziewać.

Nie mogę znaleźć odpowiedzi w Internecie. Proszę o pomoc

Pytanie na śniadanie: bank działał na podstawie BTE czy nakazu zapłaty?

Amelio dziękuję za odzew! :)

Niestety nie wiem, gdzie mam szukać takich informacji czy to BTE czy nakaz zapłaty?
Zanim sprawa została przekazana do Kruka nie otrzymywałam żadnej (!) korespondencji od pierwotnego banku. Od sprzedaży działki do przekazania pieniędzy z licytacji bankowi minął ponad rok. Pieniądze leżały w depozycie, a jedyne informacje od banku jakie udało się uzyskać to telefonicznie przez ówczesną moją prawniczkę. Na żadne pismo z prośbą o informację jak mają się sprawy wysyłane z kancelarii nie otrzymałam odpowiedzi z banku. Aż tu nagle bach i sprawa jest u Kruka. Pisałam do banku także prośbę o jakąś szansę na ugodę i umorzenie odsetek, i zero odpowiedzi. To chyba już nieważne, bo teraz Kruk się zajmuje sprawą. Mnie nurtuje jednak czy takie duże odsetki mogą być u Kruka umorzone? Czy powinnam się z Krukiem kontaktować?
Nie wiem co mam robić.

Skontaktuj się z komornikiem celem ustalenia czy był to BTE czy nakaz, kiedy umorzono egzekucję i na jakiej podstawie prawnej. Wówczas mogę odpowiadać dalej - czy jest dla ciebie super, czy jest nieźle czy może nie za ciekawie.

Droga Amelio,
Problem tylko polega na tym, że w sprawie tego kredytu nie prowadził sprawy komornik a przynajmniej ja nie dostałam w związku z egzekucją żadnego pisma. Do licytacji działki doszło z powodu zupełnie innego długu, który poręczyłam niestety własnym majątkiem, a który to dług przez kredytobiorców nie był spłacany i w tym przypadku doszło do egzekucji. Pieniądze z licytacji zostały przeznaczone jednak na mój własny kredyt, ponieważ ten nie był już wtedy spłacany. Zabezpieczeniem tego mojego kredytu była jednak zlicytowana działka, stąd pierwszeństwo "mojego" banku w pozyskaniu pieniędzy z licytacji.
Z góry przepraszam za moją być może ciemnotę. Czy powinnam skontaktować się w tej sprawie z komornikiem, który prowadzi sprawę związaną z kredytem, który podpisałam jako poręczyciel?
Pismo, które otrzymałam z Kruka ma tytuł: "Zawiadomienie o przelewie wierzytelności". Drugie pismo, które znalazłam w tej samej kopercie to zawiadomienie, że bank dokonał sprzedaży przysługujących mu wierzytelności.

Skontaktuj się z komornikiem, dowiesz się na pewno czegoś.

Powrót