Przekazanie mieszkania bez wypowiedzenia

• Autor wątku Autor wątku Marek Jaworski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek Jaworski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Jestem właścicielem mieszkania (Wynajmujący) które wynajmuję (Najemca). Najemca zrezygnował z najmu mieszkania nie dając zastrzeżonego w umowie
najmu 3-miesięcznego, pisemnego wypowiedzenia. Przekazał mi mieszkanie i się wyprowadził.
Czy moment przekazania mieszkania kluczy można potraktować jako początek wypowiedzenia umowy?

jaka umowa została zawarta? Ma czas określony, czy nieokreślony. Co mówi umowa na temat wypowiedzenia

Umowa zawarta w dniu 01 czerwca 2021.
Umowa niniejsza zawarta została na czas nieokreślony. Każdej ze stron przysługuje prawo jej wypowiedzenia w terminie 3 miesięcy.
Wszelkie zmiany i uzupełnienia umowy wymagają formy pisemnej, w formie aneksu.

Samo przekazanie kluczy i opuszczenie mieszkania nie stanowi skutecznego wypowiedzenia umowy najmu. Nie można tego automatycznie potraktować jako początku biegu okresu wypowiedzenia – konieczne jest pisemne wypowiedzenie zgodne z umową.

Kodeks cywilny i orzecznictwo: Sąd Najwyższy w wyroku z 10 lutego 2017 r. (sygn. V CNP 32/16) stwierdził, że opróżnienie lokalu i wydanie kluczy nie kończy stosunku najmu. Umowa trwa nadal, dopóki nie zostanie skutecznie wypowiedziana.
Wyprowadzka najemcy i oddanie kluczy to jedynie faktyczne zakończenie korzystania z lokalu, ale nie prawne zakończenie umowy.

Strony mogą zawrzeć porozumienie rozwiązujące umowę tzw. rozwiązanie umowy za porozumieniem stron. Wtedy przekazanie kluczy może być elementem takiego porozumienia, ale wymaga wyraźnego uzgodnienia. Jednak sam moment przekazania kluczy nie jest tożsamy z wypowiedzeniem umowy.

Lewanna napisał:
Wtedy przekazanie kluczy może być elementem takiego porozumienia, ale wymaga wyraźnego uzgodnienia.
Porozumienie rozwiązujące umowę może być też dorozumiane. Właściciel przyjął klucze od najemcy. Nie wiem jak by to potraktował sąd w kontekście dalszego trwania umowy, w wyroku jaki podajesz chodziło jednak o działalność gospodarczą i lokal użytkowy. Według mnie można od dnia przekazania kluczy liczyć okres wypowiedzenia jeżeli nic innego nie wynika z całokształtu sprawy.

Lewanna napisał:
Samo przekazanie kluczy i opuszczenie mieszkania nie stanowi skutecznego wypowiedzenia umowy najmu. Nie można tego automatycznie potraktować jako początku biegu okresu wypowiedzenia – konieczne jest pisemne wypowiedzenie zgodne z umową.

Kodeks cywilny i orzecznictwo: Sąd Najwyższy w wyroku z 10 lutego 2017 r. (sygn. V CNP 32/16) stwierdził, że opróżnienie lokalu i wydanie kluczy nie kończy stosunku najmu. Umowa trwa nadal, dopóki nie zostanie skutecznie wypowiedziana.
Wyprowadzka najemcy i oddanie kluczy to jedynie faktyczne zakończenie korzystania z lokalu, ale nie prawne zakończenie umowy.

Strony mogą zawrzeć porozumienie rozwiązujące umowę tzw. rozwiązanie umowy za porozumieniem stron. Wtedy przekazanie kluczy może być elementem takiego porozumienia, ale wymaga wyraźnego uzgodnienia. Jednak sam moment przekazania kluczy nie jest tożsamy z wypowiedzeniem umowy.
Dziękuję

Lewanna napisał:

Lewanna napisał:
Dziękuję
Byrhtnoth napisał:
Porozumienie rozwiązujące umowę może być też dorozumiane. Właściciel przyjął klucze od najemcy. Nie wiem jak by to potraktował sąd w kontekście dalszego trwania umowy, w wyroku jaki podajesz chodziło jednak o działalność gospodarczą i lokal użytkowy. Według mnie można od dnia przekazania kluczy liczyć okres wypowiedzenia jeżeli nic innego nie wynika z całokształtu sprawy.
Dziękuję

Byrhtnoth napisał:
Według mnie można od dnia przekazania kluczy liczyć okres wypowiedzenia jeżeli nic innego nie wynika z całokształtu sprawy.
Z całokształtu wynika, że umowa miała trwać przez określony czas i na to się strony umówiły. Najemca nie zakończył stosunku najmu w poprawny sposób i na tę chwilę, wynajmujący ma prawo do dalszego naliczania opłat z tego tytułu.

Byrhtnoth napisał:
Nie wiem jak by to potraktował sąd w kontekście dalszego trwania umowy
Ja też nie wiem i to tylko w jego gestii leży, jaki wyrok wyda.

Lewanna napisał:
Z całokształtu wynika, że umowa miała trwać przez określony czas i na to się strony umówiły.
No tak ale autor jednak napisał, że to umowa najmu mieszkania na czas nieokreślony.

Nie zmienia to faktu, że najemca nie zachował umownego terminu wypowiedzenia.

Powrót