Przekazanie nowego auta w darowiźnie

• Autor wątku Autor wątku OwenOwen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OwenOwen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam zastanawiam się nad zakupem auta, gdzie chciałbym aby teść był współwłaścicielem i z racji grupy zawodowej będę mógł iczyć na kilka % rabatu. Jednak zaraz po zakupie chciałbym, abym był jedynym właścicielem auta.
Salon wypisując fakturę nie ma możliwosci wpisania innego % współwłasności niż 50/50.

Podatek który musiałbym zapłacić od darowizny (teść to pierwsza grupa podatkowa) jest niemal dwa razy wyższy niż rabat który uzyskam w salonie.

I tu pytanie co można zrobić w tym wypadku, poza darowizną z teścia na moją żonę (jego córkę)- wtedy podatku żona nie musiałaby płacić? Czy jest jakaś inna opcja?

W salonie mówią że wystarczy zwykłe pismo o przeniesieniu własności, gdzie udziału określa się na symboliczną 1 zł i wtedy nie muszę płacić podatku od darowizny. Ale czy tu nikt się do tego nie przyczepi skoro na fakturze jest jako współwłaściciel (nie ma tam % współwłasności, a jeśli go nie ma to przyjmuje się ze jest współwłaścicielem w 50%)

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc. Nigdy nie miałem styczności z takimi sprawami a nie chce żeby później mnie ścigał urząd skarbowy

Powrót