Przekazanie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku xcart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xcart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam serdecznie. Mam pytanie odnoście przekazywania praw autorskich.
Zajmuję się programowanie dedykowanych rozwiązań: sklepy internetowe, strony www i pochodne. Nie korzystam z żadnych gotowych rozwiązań typu wordpress a tym bardziej szablonów. Wyceny robię w oparciu o szacowany czas pracy, podpisuję umowę zawierającą klauzulę o bezpłatnym przekazaniu praw autorskich.

1. Czy przysługuje mi prawo do wliczenia 50% ceny zlecenia w koszty?
  2. Jeżeli tak jakie formalności muszę spełnić?
  3. Jeżeli tworzę dla kogoś rozwiązanie 100% pisane od zera mogą odliczyć 50% do kosztów?
  4. Co w przypadku gdy zlecenie obejmuje pracę do której mam już wykonanych część zasobów, ale wyceniam czas, a powstałe dzieło jest wyjątkowe w swoim rodzaju?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

xcart napisał:
... podpisuję umowę zawierającą klauzulę o bezpłatnym przekazaniu praw autorskich. ...
Jeśli jest to wyłącznie klauzula to nie jest wystarczająca do skutecznego przeniesienia tych praw. Co do zasady Ustawa wymaga konkretnych zapisów z tym związanych, proszę zapoznać się z Rozdziałem 5.

W przypadku korzystania i rozporządzania prawami autorskimi zawsze masz prawo do kup 50%, należy pamiętać o rocznym limicie tych kosztów.

Co do klauzuli takie coś mam:

§3 PRZENIESIENIE PRAW AUTORSKICH DO STRONY WWW
Z dniem akceptacji Strony przez Zamawiającego i końcowym rozliczeniu, autorskie prawa majątkowe do elementów Strony wykonanych przez Wykonawcę przechodzą na Zamawiającego.
Razem z przeniesieniem autorskich praw majątkowych, na Zamawiającego przechodzi wyłączne prawo udzielania zezwoleń na wykonywanie autorskiego prawa zależnego. 3. Przeniesienie autorskich praw majątkowych, z zastrzeżeniem prawa Wykonawcy do wynagrodzenia, następuje nieodpłatnie.

Gdzie znaleźć ten rozdział 5 i informację o limitach. Istnieje jakiś wzór umowy o przeniesieniu praw autorskich?

Powrót