Przekazanie praw majątkowych do kodu źródłowego

• Autor wątku Autor wątku faneminem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

faneminem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Przeglądając tematy znalazłem podobne, ale nie odpowiedziały mi w całości na moje pytania...
Byłbym wdzięczny, za potwierdzenie lub napisanie, gdzie źle rozumuję...

Mianowicie jestem "wolnym" programistą, podejmującym się różnych zleceń (zazwyczaj na wykonywanie pojedynczych modułów do stron WWW, spełniających podane przez zleceniodawcę funkcje).
Jak to się ma do upapp - jest do "program komputerowy" ?

I jak się ma upapp podczas zawiązywania ustawy o dzieło?
Tzn. podpisując owe na np. wykonanie jakiegoś kodu - jak zrozumiałem z ustawy - jeśli nie zostanie to określone, sprzedawany jest domyślnie owy kod z licencją na jego wykorzystywanie, tak? A co, jeśli zleceniodawca chce przekazania na niego całości praw majątkowych? Wtedy, jak rozumiem, należy umieścić odpowiednie zapisy w umowie o dzieło z uwzględnieniem przekazania praw majątkowych i adekwatnie podnieść cenę dzieła.
Tylko, że jak zrozumiałem z upapp już nie mam możliwości późniejszego powielania, modyfikowania i sprzedawania - choć fragmentu - owego kodu? Czyli gdybym chciał to robić, w umowie o dzieło winny zostać zapisane warunki licencjonowania/korzystania i pola eksploatacji tego pierwszego dzieła, tak?

Bo ogólnie nie rozumiem zapisu art. 17 upapp
Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, twórcy przysługuje wyłączne prawo do korzystania z utworu i rozporządzania nim na wszystkich polach eksploatacji oraz do wynagrodzenia za korzystanie z utworu.
czyli mogę robić co chcę, dopóki nie zawrę umowy na zrzeczenie się praw, tak?

to jak do tego wszystkiego ma się art. 46?
Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, twórca zachowuje wyłączne prawo zezwalania na wykonywanie zależnego prawa autorskiego, mimo że w umowie postanowiono o przeniesieniu całości autorskich praw majątkowych.
To w końcu przenosząc prawa majątkowe mam czy nie mam możliwości dalszego obrotu dziełem - w tym wypadku skryptem/kodem?

aha, jeszcze odn. praw autorskich osobistych - pracując w firmie na umowę zlecenie i wykonując np. stronę www na podstawie dostarczonych materiałów, skoro jest dostępna publicznie, mogę umieścić ją w portfolio? Wiem, że gdyby był to stosunek pracy, to tak, ale jak się ma to odn. umowy zlecenie?

Ostatnia edycja:
Witaj,

dobrze zrozumiałeś. Po przeniesieniu wszystkich majątkowych praw autorskich do programu, kodem programu może dysponować wyłącznie nowy właściciel. Nie masz więc wtedy dalszej możliwości obrotu swoim programem. Pozostajesz jedynie na wieki jego autorem... ;)

Art.46. upaipp odnosi się do prawa do zezwalania na realizację prawa zależnego w stosunku do autora opracowania utworu, i jest to prawo niezależne od majątkowych praw autorskich - dlatego, do jego wydania potrzebny jest osobny zapis.

Jeśli idzie o portfolio, to po przeniesieniu majątkowych praw autorskich (przy stosunku pracy z mocy ustawy, a przy umowie przy wystąpieniu odpowiednich zapisów przenoszących prawa autorskie) normalnie nie można już korzystać z tego dzieła bez pozwolenia nowego właściciela praw autorskich, chyba, że można zastosować prawo cytatu - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - czyli, np. skorzystać z printscreena...

Wielkie dzięki za odpowiedź :).

Odnosząc się do pierwszej odpowiedzi - ale co z np. fragmentami kodu? Gdzieś przeczytałem, że umowa o dzieło podlega bardziej to czym się zajmuje/co ma wykonać program niż struktura jego kodu (czyli techniczna budowa).
Więc jak się mają do tego fragmenty skryptów np. do innych zastosowań?

Hm, czyli odn. art. 46, po przeniesieniu praw majątkowych i tak już nie mam nic do powiedzenia, bo nie mam praw do zarządzania już sprzedanym dziełem - tak? Więc obowiązuje do momenty podpisywania umowy ;)

Rozumiem doskonale, ale sam stwierdziłeś - dot. to stosunku pracy. A co z umową zleceniem, w której nie było mowy o przekazywaniu praw majątkowych?
I mnie chodzi bardziej o prawa osobiste, tj podlinkowanie do owej strony w portfolio itp. nie dalsze korzystanie... Bo ustawa dość sztywno mówi o czym mowa...
Co do screenu - jak się to ma, jeśli nie jestem autorem grafiki (i wyglądu graficznego ;)) ? Czy podpisywanie się pod screenem - ale z jednoczesnym wypisaniem moich funkcji - jest prawnie możliwe?

PS Byłbym wdzięczny za jakiś komentarz do paragrafu z umową o dziele...

faneminem napisał:
... ale co z np. fragmentami kodu? Gdzieś przeczytałem, że umowa o dzieło podlega bardziej to czym się zajmuje/co ma wykonać program niż struktura jego kodu (czyli techniczna budowa).
Więc jak się mają do tego fragmenty skryptów np. do innych zastosowań?
Umowa o dzieło określa zobowiązanie wykonawcy do wykonania danego dzieła, zaś umowa o przeniesienie majątkowych praw autorskich dokonuje przeniesienia tych praw. Tak więc są to dwie zupełnie niezależne sprawy. Jeśli wykonuje się tylko dzieło wtedy mamy tylko umowę o dzieło. Jeśli zaś podejmuje się wykonawstwa, a zarazem dokonuje się przeniesienia majątkowych praw autorskich do dzieła to można mieć wtedy umowę o dzieło z dodatkowymi zapisami o przeniesieniu tychże praw (standardowa sytuacja) lub dwie niezależne umowy o dzieło i przeniesienie majątkowych praw autorskich (rzadziej stosowane).
Hm, czyli odn. art. 46, po przeniesieniu praw majątkowych i tak już nie mam nic do powiedzenia, bo nie mam praw do zarządzania już sprzedanym dziełem - tak? Więc obowiązuje do momenty podpisywania umowy
nie - jeśli na umowie występuje jedynie przeniesienie majątkowych praw autorskich, to po przeniesieniu tychże, autor w dalszym ciągu ma prawo do sprawowania prawa zależnego.

Powrót