Przekazanie praw majątkowych

• Autor wątku Autor wątku tonfa_bot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tonfa_bot

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam, mam taki problem: Czy jeśli ktoś podpisał ze mną umowę na przekazanie mu praw majątkowych do moich utworów oraz dowolne tworzenie utworów zależnych, na wszystkie pola eksploatacji, to co mogę zrobić jako autor, żeby tę umowę zerwać i ochronić swoje utwory przed wykorzystaniem przez tę osobę?
W moim odczuciu podpisanie umowy było wymuszone i nie chcę się zrzekać moich utworów i praw do nich.

Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 56.
[Odstąpienie / wypowiedzenie umowy]

1. Twórca może odstąpić od umowy lub ją wypowiedzieć ze względu na swoje istotne interesy twórcze.

2. Jeżeli w ciągu dwóch lat od odstąpienia lub wypowiedzenia, o którym mowa w ust. 1, twórca zamierza przystąpić do korzystania z utworu, ma obowiązek zaoferować to korzystanie nabywcy lub licencjobiorcy, wyznaczając mu w tym celu odpowiedni termin.

3. Jeżeli odstąpienie od umowy lub jej wypowiedzenie następuje po przyjęciu utworu, skuteczność odstąpienia lub wypowiedzenia może być przez drugą stronę umowy uzależniona od zabezpieczenia kosztów poniesionych przez nią w związku z zawartą umową. Nie można jednak żądać zwrotu kosztów, gdy zaniechanie rozpowszechniania jest następstwem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności.

4. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do utworów architektonicznych i architektonicznourbanistycznych, audiowizualnych oraz utworów zamówionych w zakresie ich eksploatacji w utworze audiowizualnym.
Pojęcie interesu twórczego nie jest nigdzie zdefiniowane i jest bardzo pojemne. Podstawowe znaczenie ma subiektywne odczucie Twórcy.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Czy sąd uwzględniłby w takim przypadku, że byłem z powodu choroby psychicznej niezdolny to pracy zawodowej (psychoza- orzeczenie ZUS i lekarza psychiatry) i jest to podstawą do unieważnienia umowy na podstawie ustawy bez podawania mojego interesu twórczego?

tonfa_bot napisał:
... Czy sąd uwzględniłby w takim przypadku, że byłem z powodu choroby psychicznej niezdolny to pracy zawodowej ...
To już zależy wyłącznie od Sądu lecz nie jest to istotny interes twórczy.

W związku z tym tematem interesuje mnie, czy zgodne z prawem jest przeniesienie w umowie praw majątkowych do wszystkich utworów, które ktoś znajdzie w przyszłości na moim dysku twardym (dowolnym dysku do mnie należącym obecnie lub w przyszłości)? Ewentualnie takie samo przeniesienie jak wyżej, ale o określonym czasie zakończenia obowiązywania umowy np. do końca 2018 roku?

tonfa_bot napisał:
... wszystkich utworów, które ktoś znajdzie w przyszłości na moim dysku twardym (dowolnym dysku do mnie należącym obecnie lub w przyszłości)? ...
Co do zasady przedmiot umowy musi być wyraźnie oznaczony, a takie określenie nie umożliwia tego.

Gdyby było w umowie określone, że chodzi tylko o modele 3D samochodów, to byłoby to wystarczające sprecyzowanie?

Przeczytaj dokładnie Art. 41. PA., następne również.

W umowie musi być wskazany konkretny utwór aby nie było wątpliwości.

Powrót