Przekazanie renty małżonkowi.

• Autor wątku Autor wątku pako_pr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pako_pr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem na forum, nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział ale mam straszny problem i proszę o poradę.
Moja dziewczyna ma trudną sytuacje w rodzinie. Jej ojciec ma 2000zł renty z czego w tym jest jego renta z powodu utraty zdrowia, zdolności do pracy i renta którą rodzina dostała kiedy jeden z dzieci zginął na służbie. Renta ta miała pomagać rodzinie ale ojciec, który jest alkoholikiem i ma wyrok w zawieszeniu za znęcanie się nad rodziną wszystko wydaje na alkohol nie dając rodzinie nic, jednocześnie "żyjąc" z pensji żony, sprzątaczki, która za marne pieniądze utrzymuje jego i czwórkę dzieci. Pytanie moje polega na tym czy można odebrac ojcu tą rentę, która miała pomóc rodzinie i przekazać ją matce (podczas przyznawania jej matka nie miała odpowiedniego wieku) a pozostawić mu tylko tą rente za niezdolność do pracy. Proszę bardzo o pomoc, nie wiem czy dobrze to wszystko napisałem ale moja dziewczyna jest zdesperowana już i bardzo chcę jej pomóc.

Po pierwsze chciałabym ustalić czy matka Twojej dziewczyny miałaby dzisiaj prawo do renty rodzinnej (wymagane warunki znajdziesz stronie ZUS, a w razie pytań..wyjaśnimy).
Poza tym zastanawiam się czy ubezwłasnowolnienie ojca alkoholika wchodzi w rachubę w takim przypadku...
Jedyne może realne minimalne rozwiązanie, jakie mi się nasunęło, zakładając że świadczenie tegoż ojca wpływa na konto, to gdyby Twoja dziewczyna lub jej matka... była upoważniona do konta bankowego.

P.S. Gratulacje chłopaka - to dla Twojej dziewczyny:)

Proponuję wstawić to Twoje zapytanie na forum ogólne.

Powrót