Przekazanie sprawy do innego sądu cywilnego

• Autor wątku Autor wątku chlopec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chlopec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Szanowni Państwo,

Proszę o odpowiedź na forum, ponieważ nie znalazłem tematu traktującego o tym problemie w wyszukiwarce.

Jako firma (Powód) złożyłem wniosek do EPU odn. zwrotu niesłusznie pobranych pieniędzy przez pracownika oraz przywłaszczenia mienia firmy.
Z uwagi na to, że wniosek obejmuje roszczenie niepieniężne sąd postanowił, że sprawa zostanie skierowana do sądu właściwego dla Pozwanego, który jest oddalony od mojego miejsca zamieszkania o kilkaset kilometrów (drugi kraniec Polski).

Czy mogę w ramach wniesienia sprzeciwu od tego postanowienia poprosić o skierowanie sprawy do sądu właściwego dla mnie (Powoda)?
Będzie to zgodne z treścią umowy, w której jest zapisane, że w razie braku porozumienia sądem właściwym dla rozstrzygnięcia sporu będzie sąd właściwy dla mojej siedziby.

Chciałbym wnieść tą prośbę w formie sprzeciwu od postanowienia, ponieważ w przypadku wezwania mnie przez sąd podejrzewam, że będę miał ogromne trudności ze stawieniem się z uwagi na sprawy firmowe.

Dziękuję z góry za poświęcony czas i odpowiedzi.

moment... sąd cywilny i pracownik?
coś tu nie pasuje... jeśli pracownik to sad pracy, albo już nie był pracownikiem i wtedy cywilny

chlopec napisał:
Będzie to zgodne z treścią umowy, w której jest zapisane, że w razie braku porozumienia sądem właściwym dla rozstrzygnięcia sporu będzie sąd właściwy dla mojej siedziby.

A teraz najważniejsze panie pracodawco! Zapis w umowie o pracę regulujący właściwość sądu wyłącznie według siedziby pracodawcy jest nieważny. Takie postanowienie może być zawarte w umowie cywilnoprawnej. Gdyby tak nie było pracodawca, który jest stroną dominującą przy zawieraniu umów o pracę i dla swej wygody narzucałby pracownikowi sąd właściwy dla swojej siedziby.

Jedynie jeśli udowodni pan właściwość w trybie art 35 KPC to może zmieni się sąd...
Generalna zasada jest taka, że powództwo wytacza się przed sądem pozwanego.

chlopec napisał:
w formie sprzeciwu od postanowienia
środkiem odwoławczym od postanowienia jest zażalenie (chyba, że postanowienie wydał referendarz sądowy to wtedy skarga)

chlopec napisał:
będę miał ogromne trudności ze stawieniem się
A pozwany to nie będzie takich miał?

Pozdrawiam

Przepraszam za brak precyzji.

Użyłem słowa pracownik zamiast właściwego - zleceniobiorca.
Zawarta umowa to umowa zlecenia, czyli cywilnoprawna.
Postanowienie wydał referendarz sądowy.

Rozumiem, że pozwany będzie miał trudności ze stawieniem się z uwagi na odległość, ale to ja zostałem uszczuplony finansowo i materialnie, dlatego nie chcę dodatkowych niedogodności.

Dziękuję za odpowiedź.

Czy ten czyn miał miejsce w trakcie trwania umowy?
Próbował Pan załatwić sprawę polubownie (koszty....).

Tak, czyn miał miejsce w trakcie trwania umowy.
Próbowałem załatwić sprawę polubownie. Dzwoniłem, mailowałem, wysłałem ostateczne wezwanie do zapłaty. Bez skutku.

Zanim napiszę ostatnie zdanie...
Kiedy otrzymał Pan postanowienie o przekazaniu sprawy do rozpatrzenia przez inny sąd? Data.

Postanowienie otrzymałem 2 dni temu.

To zostało 5 dni.

Miejscowość (siedziba firmy), data (dzisiejsza)

(jeśli to EPU, to adres pewnie jest taki...)
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie
VI Wydział Cywilny
ul. Boczna Lubomelskiej 13
20-070 Lublin

Powód: XXXXX
Pozwany: XXXXXX
Sygn. akt: XXXXXXXXXX
Wartość przedmiotu zaskarżenia: XXXXXX zł

Skarga powoda na postanowienie referendarza sądowego o przekazaniu sprawy do rozpatrzenia przez sąd w XXXXXXX.

Zaskarżam postanowienie referendarza sądowego o przekazaniu sprawy Sądowi Rejonowemu w XXXXXXXXXXX, doręczone w dniu 12.02.2015 roku, i wnoszę o :

- uchylenie zaskarżonego postanowienia;
- przekazanie sprawy Sądowi Rejonowemu w YYYYYYYY;
- dołączenie do akt dowodu w postaci umowy zlecenia z dnia NNNNNNN; (jeśli nie ma w aktach)
- zaliczenie kosztów zaskarżenia do kosztów procesu.

Uzasadnienie

Referendarz sądowy postanowieniem z dnia ZZZZZZZZZZ przekazał spór Sądowi Rejonowemu w XXXXXXXXXX uzasadniając to tym, że na terenie działania rzeczonego sądu leży miejsce zamieszkania pozwanego.

Takie stanowisko nie jest uzasadnione ponieważ o właściwości sądu decyduje Kodeks postępowania cywilnego, a za jego przepisem z art. 46. § 1 - pisemne postanowienie stron zawarte w umowie zlecenie z dnia NNNNNNNN. W świetle tej umowy i zgodnie ze wspomnianym przepisem wszelkie spory przez sądem I instancji są właściwe miejscowo sądowi według siedziby zleceniodawcy i jest to właściwość wyłączna. Nie dotyczy to jedynie pozwu w EPU. Jednocześnie postanowienie umowne stron nie uchybia art. 46. § 2 Kpc w przedmiotowej sprawie.

Powód ma siedzibę w okręgu sądu YYYYYYYYY, stąd wniosek jest w pełni uzasadniony, a powód wnosi jak w petitum.

(podpis powoda)

Skarga + odpis
Załączyć odpis umowy x2 (jeśli nie jest w aktach)

w nawiasach komentarze - nie ujmować w końcowym piśmie

Ostatnia edycja:
Dziękuję uprzejmie za pomoc i wyczerpującą odpowiedź.

Powrót