Przekazanie sprawy z EPU - ponowne złożenie pozwu o zapłatę.

• Autor wątku Autor wątku iverson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
iverson

iverson

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam.

Nareszcie prawie po dwóch miesiącach oczekiwania zwrócił się do mnie SR, do którego została przekazana sprawa z EPU.

SR wzywa mnie do usunięcia braków formalnych poprzez uiszczenie kwoty ponad 1000zł tytułem brakującej części opłaty od pozwu, wniesienie pozwu wraz z załącznikami, złożenie 1 odpisu pozwu wraz z 1 kompletem kopii załączników - w terminie dwutygodniowym pod rygorem umorzenia postępowania.

W związku z tym mam kilka pytań.
1. Gdybym chciał uiścić tą kwotę przelewem internetowym w tytule przelewu umieścić jakieś informacje? Na przykład sygnaturę akt?

2. Czy na formularzu w pkt.8. Inne wnioski pozwu, o których mowa w art.187... - mogę wpisać: przeprowadzenie rozprawy także pod nieobecność strony powodowej oraz rozpoznanie sprawy w postępowaniu nakazowym?
Umieścić takie dwa zdania?

3. W zgłaszanych dowodach umieszczę oczywiście umowę pożyczki oraz dwa wezwania do zapłaty. Natomiast co wpisać w faktach podlegających stwierdzeniu? Odbiór pieniędzy przez pozwanego w momencie podpisania umowy? Wezwanie do dobrowolnego spełnienia żądania?

4. Czy w dowodach oprócz umowy pożyczki muszę dodać jako dowód wezwanie ostateczne do zapłaty? Jeśli dodam jako dowód wezwanie do zapłaty - czy muszę je dodać do pozwu jako załącznik w 2 egzemplarzach?

Pozwanemu dostarczyłem wezwanie do zapłaty, sporządziłem pisemko, na którym oświadcza on, że wezwanie odebrał.

Drugie wezwanie do zapłaty wysłałem poleconym, potwierdzenie nadania mam do dziś.
Kopie tego wezwania mam do dziś, natomiast tego pierwszego nie - co mam zrobić?

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

RE: Złożenie pozwu o zapłatę na formularzu.

1. Strony sprawy, o co, sygnatura, wydział.

2. Tak. To, czy będzie nakazowe, czy upominawcze - zdecyduje sąd. Jak ma być nakazowe - powinno to wynikać z nagłówka pozwu.

3. Zawarcie umowy pożyczki. Przekazanie środków też.

4. Umowa, wezwanie do zapłaty. Wszystko, na co się powołujesz, ma być dołączone jako załącznik.

Jak nie masz pierwszego - załącz drugie.

5. Zrób przelew i dołącz do dokumentów potwierdzenie wykonania przelewu. I pismo przewodnie do wszystkiego - do czego to, sygnatura, i co wysyłasz.

Zgadzam się z Tomu, tylko odnoście ad.2, jeżeli postępowanie zostało wszczęte z pozwu wniesionego na formularzu, to nie będzie o trybie postępowania decydował nagłówek, a oznaczenie wybory trybu, w którymś z punktów, gdzie można wybrać tryb uproszczony.

Bardzo dziękuje za odpowiedź.

Czyli nie muszę kupować znaczka w biurze podawczym i naklejać go na formularzu przed wysłaniem?

Ostatnia edycja:
Przerabiałem kiedyś sprawę z pożyczką prywatną. Umowa była, uznanie długu także. Od wydanego nakazu delikwent sprzeciwił się, powołując się na dowody z zeznania 4 świadków, którzy na rozprawie zeznali iż widzieli, jak w dniu takim a takim pożyczka została powodowi zwrócona w całości, ale ponieważ strony nie mogły utrwalić tego faktu na piśmie, przywołano świadków. I po sprawie....
Oczywiście pożyczki nikt nigdy nie spłacił.

Odnośnie pkt 1. - tak jest, należy podać sygnaturę SR w swojej sprawie z datą wezwania do uzup. braków,
2. odsyłam do art. 187.... , postępowanie będzie rozpoznawane w trybie uproszczonym -po wniesieniu sprzeciwu;3. pozwany przystąpił do wykonywania umowy, pozwany odebrał wezwanie do zapłaty z dnia i miał możliwość zapoznania się z jego treścią - świadczenia nie spełnił.

Nie pocieszyłeś mnie swoim postem :)

Awaryjnie mam właśnie 4-5 świadków, którzy wiedzą o pożyczonych pieniądzach i wiedzą, że pieniędzy dłużnik nie oddał do dziś.

Kilka dni temu dłużnik oddał kwotę 500zł więc chyba jednak ma zamiar spłacać powoli dług.

Napisz mi proszę, czy to przeniesienie z EPU do SR właściwości ogólnej, miało związek z wniesieniem przez pozwanego sprzeciwu, czy też sąd uznał pozew za niedostatecznie udowodniony ?

E-Sąd wydał postanowienie o przekazaniu sprawy do SR właściwego dla pozwanego z powodu podania złej daty od której domagam się odsetek.
Odsetek domagałem się od dnia w którym pozwany powinien spłacić dług, a powinienem podać, że od dnia następnego.

Czyli dodatkowo musisz sprostować pozew w postępowaniu uproszczonym o datę odsetek z datą faktycznej ich wymagalności.
Na prv wiad. wysłałem Ci treśc pisma o jakie pytałeś.

Datę sprostowałem składając pozew na formularzu. Dodałem też wniosek o rozpatrzenie sprawy w postępowaniu nakazowym, ponieważ posiadam pisemko podpisane przez dłużnika, coś w rodzaju przyznania się do długu.

Wielkie dzięki za wzór tego pisemka. Pieniądze przyniósł listonosz, dlatego dodam jako dowód kopie tego kwitka z poczty.

Witam. Sytuacja identyczna jak w pierwszym poście.
Pytanie: sąd wzywa mnie do złożenia pozwu i odpisu pozwu. Jak mam to technicznie wykonać? Wymyśliłam takie możliwości:

1. Załączyć wydruk pozwu z EPU, podpisać (i załączyć odpis) - ale pozew przez EPU jest wnoszony do SR w Lubinie, a ten sąd nie jest już właściwy, skoro sprawę przekazano = będę musiała zmodyfikować pozew, więc już nie będzie o ten sam, identyczny pozew w stosunku do tego wniesionego przez EPU
2. Przepisać treść pozwu z EPU i stworzyć "normalny", standardowy pozew (i dołączyć jego odpis) - ale wtedy sąd będzie musiał zweryfikować, czy nie "podkoloryzowałam" tego w stosunku do pozwu wniesionego przez EPU
3. Z ostrożności procesowej załączyć zarówno wydruk pozwu z EPU, jak i pozew napisany "normalnie" - jak to połączyć, jedno powinno być załącznikiem do drugiego? (Które do którego?)
4. Na pewno jest ustalona praktyka (której nie znam) - i byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś z Was mi pomógł. Dzięki.

edit: sprawa nie w uproszczonym.

Ostatnia edycja:
Sugeruję usługę radcy, aby nie popłynąć ze sprawą...

W orzecznictwie wskazuje się, postanowienie z EPU o przekazaniu sprawy sądowi właściwemu, np. w przypadku sprzeciwu, braku podstaw do wydania nakazu zapłaty itp. kończy ten etap postępowania.

A zatem w "nowym sądzie" nie musi być identycznie, ma być na piśmie. Co do treści pozwu, to z EPU akta ściąga sobie sąd właściwy i drukuje, ale pozew taki ma braki, m.in. brak podpisu. Więc przepisanie pozwu jota w jotę jest jak najbardziej ok. No i stosować się do wskazań i zarządzeń "nowego " sądu proszę :)

:-) dziękuję bim0003.

zastanawiałam się nad brakiem podpisu, ale doszłam do wniosku, że przecież pozew (złożony przez EPU) był podpisany - tyle, że elektronicznie.
Przepiszę zatem i zastosuję się :-)

MagdaFazer napisał:
ale doszłam do wniosku, że przecież pozew (złożony przez EPU) był podpisany - tyle, że elektronicznie.
Posiadasz kwalifikowany podpis elektroniczny?

Powrót