przekazanie/sprzedaż udziałów

• Autor wątku Autor wątku AdrianS.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdrianS.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie, jestem pierwszy raz na tym forum, zarejestrowałem się aby prosić o pomoc doświadczonych użytkowników. Nie wiem czy w dobrym dziale umieszczam ten post więc gdyby coś nie tak to proszę administratora o przeniesienie. Wracając do sprawy, znajomy ma s.c. ze swoim ojcem, pod spółką prowadzi biuro rachunkowe i portal, chcielibyśmy razem prowadzić portal. Czy jest jakiś wzór dokumentu czy możliwość sporządzenia przez uprawnione osoby pisma w który zostałbym udziałowcem w tej www ??
pozdrawiam

jeśli biuro i portal są prowadzone pod jedną spółką, to nie możesz stać się udziałowcem tylko co do portalu, lecz możesz jako kolejna osoba stać się członkiem spółki.

Aby to zrobić wystarczy zmienić umowę spółki i już.

a najlepiej to zastanówcie się nad spółką jawną, bo jest bardziej ucywilizowana i wiarygodna niż s.c.

Wielkie dzięki za odpowiedź a nie ma możliwości, np abym uzyskał pełnomocnictwo co do prowadzenia portalu??

a jaki jest tego cel?

bo z dotychczasowych informacji rozumiem, że chodzi o to, aby ograniczyć Pana kompetencje do prowadzenia tylko i wyłącznie portalu. Jednak pełnomocnictwo nic tu nie da, bo można nim "nadawać" uprawnienia, a nie je odbierać. A jako wspólnik spółki cywilnej ma Pan nieograniczone prawo (a nawet obowiązek;)) prowadzenia spraw spółki, można co najwyżej umówić się co do ograniczenia prawa do reprezentacji.

Jeśli wspólnicy sobie ufają to rozdział kompetencji w spółce można ustalić ustnie. No w ostateczności można rozważyć zawarcie jakiejś osobnej umowy, która pod rygorem zapłaty kary umownej zobowiąże wspólnika do zaniechania określonych czynności. Tym niemniej dopuszczalność takiej umowy budzi moje duże wątpliwości, gdyż jest po prostu niezgodna z prawem (art. 58 w zw. z art. 868 KC)

Tak chodzi o to że spółka prowadzi i portal i biuro podatkowe. I nie chcę "zarządzać" biurem a właśnie tylko portalem. Te dwie osoby które są w spółce: 1 ma 95% udziału a 2 -5% tylko dlatego że do prowadzenia biura rachunkowego potrzebna jest licencja min. finansów a ten z 95% jej nie miał.
Wielkie dzięki za odpowiedź

Powrót