przekazanie własności a odpowiedzialność syna

• Autor wątku Autor wątku marwo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marwo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie,
przegladalem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje watpliwosci i niestety nie znalazlem wiec chcialbym poprosic o porade.
Moj ojciec dokonal przekazania wlasnosci nieruchomosci w postaci gruntow na moja osobe. Kontynuuje on jednak swoje zycie w atmosferze dlugow i niejasnosci finansowych z ktowymi to mialem juz do czynienia. Poniewaz kosztowalo mnie wiele wyprostowanie starych problemow nie chcial bym aby sie powtorzyly. Przekazanie czesci majatku nastapilo ponieweaz chcialem zabezpieczyc cos w razie czego.
Doczytalem sie jak wyglada odpowiedzialnosc spadkobiercy za spadek otrzymany z dlugami ale nie moge znalezc jak to ma miejsce w postaci "przekazania wlasnosci" za zycia darczyncy.
Czy bede odpowiadal tym przekazanym juz majatkie w przypadku wystapienia dlugow po smierci ojca (bo wiem ze majatkiem spadkowym tak).
Jak to wyglada za zycia.Czy w razie roszczen na dzien dzisiejszy, jesli majatek ojca nie wystarczy na splate dlugow, moja wlasnosci jest nadal zagrozona??

Z gory serdecznie dziekuje za pomoc, pozdrawiam /marwo

Jeśli darowizna nie była ucieczką od długów i egzekucji (mowa o Art. 528 i 529 Kc) , to nie ma żadnych obaw, że majątek ten może być celem egzekucji długów ojca.
Kc stanowi:
[lex:3gt6vkgq]Art. 528. Jeżeli wskutek czynności prawnej dokonanej przez dłużnika z pokrzywdzeniem wierzycieli osoba trzecia uzyskała korzyść majątkową bezpłatnie, wierzyciel może żądać uznania czynności za bezskuteczną, chociażby osoba ta nie wiedziała i nawet przy zachowaniu należytej staranności nie mogła się dowiedzieć, że dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli.
Art. 529. Jeżeli w chwili darowizny dłużnik był niewypłacalny, domniemywa się, iż działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli. To samo dotyczy wypadku, gdy dłużnik stał się niewypłacalny wskutek dokonania darowizny.[/lex:3gt6vkgq]
A więc jedynie może Pan odpowiadać za długi, przez zwrot darowizny, gdyby okazało się, że działania te miały na celu pokrzywdzenie wierzycieli.
Radzę to sprawdzić.
Nie odpowiada Pan w żaden sposób za długi ojca, jeśli on żyje a powyższa darowizna jest zgodna z prawem.
Dopiero po śmierci nabywamy spadek wraz z długami, ale i na to jest sposób.

dziekuje serdecznie za pomoc :ok:

Powrót