Przekazywanie danych osobowych pocztą email

• Autor wątku Autor wątku lukpio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukpio

Użytkownik
Odpowiedzi
116
Witajcie,
Chciałbym Was prosić o pomoc w naprowadzeniu na właściwą podstawę prawną w pewnej kwestii. Świadczę jako firma usługi obsługi informatycznej dla jednej z placówek szkolnych. Oczywiście jest to placówka publiczna. I dziś zostałem poproszony przez Panią Dyrektor tej placówki o pomoc w zorganizowaniu certyfikatu do szyfrowania poczty email bo podobno, jeśli wysyłają wiadomości email do rodziców z danymi osobowymi dzieci to musi to być poczta szyfrowana. I teraz nie wiem co mam tej kobiecie doradzić bo nie do końca wiem o co jej chodzi. Oczywiście certyfikat i zabezpieczenie poczty ok ale ona nie potrafiła wskazać mi żadnej podstawy prawnej czy rozporządzenia które tego dotyczy a jak zapewne niektóre osoby wiedzą, rodzajów certyfikatów SSL jest sporo. Są różne poziomy certyfikacji. Nie chcę ich wprowadzić na minę bo okaże się że doradzę zły certyfikat i mnie pociągną do odpowiedzialności a z drugiej strony jak mam doradzić jej dobrze skoro nie mam żadnych wytycznych, rozporządzenia, ustawy, nic. Wróżką nie jestem dlatego może ktoś z Państwa byłby mi w stanie pomóc i jakoś mnie nakierować. Tak BTW to też ta Pani nie umiała mi powiedzieć czy to chodzi o zabezpieczenie certyfikatem czy np o podpis elektroniczny.

Powrót