Przekazywanie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku mlody_programista
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mlody_programista

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,

pracuję jako programista i w umowie o pracę mam zapis:

Wraz z końcem każdego miesiąca pracy pracownik jest zobligowany dostarczyć pracodawcy oświadczenie o przekazaniu praw autorskich

Co w praktyce oznacza taki zapis? W jakiej formie dostarcza się takie oświadczenia? Co w przypadku gdy takiego oświadczenia nie dostarczę i nikt mnie z firmy "nie ściga"?

Zapis ów jest niekompletny bo powinien brzmieć "o przekazaniu praw autorskich majątkowych" i w zasadzie niekorzystny dla samego pracodawcy.
Z założenia Twoje działania stanowią, z mocy Ustawy, utwór pracowniczy chyba, że umowa stanowi inaczej. Tutaj należy przyjąć, że umowa stanowi inaczej i do przeniesienia praw niezbędne jest odpowiednie oświadczenie. Brak takiego oświadczenia po Twojej stronie może stanowić naruszenie umowy a w konsekwencji zwolnienie, lecz dla pracodawcy będzie skutkować nienabyciem praw autorskich majątkowych do Twoich prac (utworów).
Oświadczenie musi mieć formę pisemną ze wszystkimi regulacjami wymaganymi Ustawą pod rygorem nieważności.

Ostatnia edycja:
@Leszsek S dzięki za odpowiedź

Czyli rozumiem, że w najgorszym przypadku mogą mnie zwolnić dyscyplinarnie? Ale nie pociągnąć do jakichś gigantycznych kosztów?

Czy istnieje jakiś szablon takiego przekazania? Czy taki oświadczenie może mieć postać ogólną w stylu:

Oświadczam, że wszelkie autorskie prawa majątkowe powstałe w ramach stosunku pracy ustanowionego na mocy umowy o pracę z dnia ... pomiędzy ... a ... zostaję przekazane na rzecz pracodawcy?

1. Jeśli brak posiadania autorskich praw majątkowych będzie się wiązać z konkretnymi stratami mogą wystąpić z roszczeniami o ich zwrot.
2. Szukaj w sieci umowa przeniesienia praw autorskich majątkowych.

1. Jeśli brak posiadania autorskich praw majątkowych będzie się wiązać z konkretnymi stratami mogą wystąpić z roszczeniami o ich zwrot.

W praktyce się coś takiego zdarza? Czy może się zdarzyć taka sytuacja bez mojej aktywności? - mam tu na myśli, że ja bym zaczął dochodzić swoich praw autorskich (w końcu ich nie przekazałem). Inną sprawą jest tutaj oczywiście fakt, że byłoby to nielogiczne i bezsensowne.

mlody_programista napisał:
W praktyce się coś takiego zdarza? Czy może się zdarzyć taka sytuacja bez mojej aktywności? ...
W praktyce zdarzają się bardzo różne sytuacji wynikające przede wszystkim z bardzo małej świadomości prawnoautorskiej zarówno twórców , pracodawców oraz innych korzystających.

Powrót