Przekraczanie granic przez osobe niepełnoletn

• Autor wątku Autor wątku matkamor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matkamor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam 17 lat. Mam problem natury prawniczej. Mianowicie jade na wakacje z osoba nie będaca moim opiekunem prawnym. Nie wyjezdzam po za obremb krajów UE. Czy wystarczy mi sam paszport a moze potrzebne jest jakieś zaświadcznie, akt notarialny. Jade do BŁ przez Słowacje lub Czechy nastepnie Węgry i Rumunie Prosze o pomoc bo wyjazd juz 14 lipca. Z góry Dzięki !

akt notarialny z podpisem twojego rodzica, ze wyraża zgodę i twój akt urodzenia, powinny wystarczyć

:o od kiedy akt notarialny ma sluzyc tego typu sprawom ? i do tego co ma akt urodzenia?
poniewaz jedziesz przez kilka krajow roznych jezykowo wiec watpie zeby udalo ci sie napisac stosowne zaswiadczenie w kazdym jezyku ;)
ale angielski jest na tyle uniwersalny ze powinien wystarczyc
musisz tam zamiescic kilka informacji; zgode rodzicow na opieke przez dana osobe, wasze dane osobowe z numerami paszportow, czas podrozy i nazwy panstw ktore bedziecie odwiedzac, nie zapomnij o telefonie kontaktowym do rodzicow w formacie 0048....

Z doswiadczenia wiem, ze takie rzeczy nie sa potrzebne. 17 latek rownie dobrze moze sam podrozowac.

Powrót