Przekraczanie granicy ze zwierzętami

• Autor wątku Autor wątku savatzky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

savatzky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Za kilka miesięcy przeprowadzam się z Polski do UK i zamierzam zabrać ze sobą zwierzątko (szczura), niestety wszystkie informacje jakie znajduję w internecie na temat transportu zwierząt do UK zdają się sobie przeczyć.

"There are no restrictions on bringing pet rodents, rabbits, birds, ornamental fish, invertebrates, amphibians and reptiles to the UK from other EU countries."
[www.gov.uk] to chyba dosyć wiarygodne źródło?

Jednocześnie otrzymałem informację od jednej z polskich linii lotniczych, że owszem, transportują zwierzęta, ale nie do UK bo "wwóz żadnych zwierząt nie jest dozwolony" (?!)

Kolejna linia lotnicza, Finnair, twierdzi na swojej stronie, że
"It is not possible to travel with your pet to/via Great Britain, Ireland, Hong Kong, United Arab Emirates and Australia."
ww.finnair.com

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to w końcu jest? Można wwozić zwierzęta ale nie drogą lotniczą? Przecież to nie ma sensu. Nie mam pojęcia jak mam to rozumieć, te informacje sobie przeczą.

Szczura możesz przewozić bez żadnych przeszkód ale poproś weterynarza o wystawienie zaswiadczenia ze stemplem, że zwierzak jest zdrowy i zdolny do podróży.

Powrót