Przekręty pracodawcy.

• Autor wątku Autor wątku Antonio123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Antonio123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Część mojego problemu znajduje się pod tematem"Czas Pracy" niestety ta jest gorsza dlatego opisuje ją tutaj. Mój szef robi przekręty z fakturami. Kupuje towar w hurtowni a na fakturze sprzedrzy zmienia delikatnie nazwe Sprzętu tak aby kljent(tylko dla znajomych) mógł się rozliczyć z fiskusem zyskując na tym. np. TV LCD 26 cali-model ....... a na fakturze sprzedarzy. Monitor LCD 26cali model....... Wiem że to jest nielegalne ale obawiam się że i ja mogę mieć przez to kłopoty(bo wiedziałem i niezgłosiłem). Wysłałem anonimowego maila do US to mi odpisali że w takiej sytuacji musze zeznawać. dodatkowo robi przekręty z kredytami ale myśle że nie powinienem tego tu umieszczać. Prosze o pomoc.

Obowiązek zgłaszanie takich rzeczy ciąży na instytucjach państwowych i samorządowym, zaś na zwykłych obywatelach obowiązek zgłoszenia pod rygorem konsekwencji karnych ciąży tylko wyjątkowo - w zakresie najcięzszych przestępstw takich jak np. zabójstwo - a i tu są wyjątki (zob. art. 240 § 1 k.k.). W pozostałym zakresie obywatel ma jedynie społeczny obowiązek zawiadomienia (Art. 304 k.p.k.) nie opatrzony sankcją w razie jego nie spełnienia.

Ale na jakiej podstawie jest to nielegalne? Sama zmiana określenia przedmiotu w tym przypadku nie jest zabroniona - telewizor może służyć jako "ten" monitor ("ten" - do komputera) i odwrotnie.

"Monitor - urządzenie elektroniczne, wyposażone w kineskop lub wyświetlacz innego typu (np. ciekłokrystaliczny), służące do przedstawiania obrazów z kamery telewizyjnej, magnetowidu lub generowanych na podstawie sygnałów elektrycznych, dostarczanych z urządzeń pomiarowych albo komputerów." (Monitor | Co to jest Monitor?)

Nie zgodzę się - TV to nie to samo co monitor komputerowy - inna rozdzielczość, inny sposób sterowania obrazem.
Owszem TV może mieć wejście pozwalające na jego wykorzystanie jako ekranu do gier, czy filmów, ale nie jest monitorem komputerowym sensu stricto. Nawiasem mówiąc połączenie nie odbywa się wtedy z użyciem typowego gniazda kabla monitorowego, a z dodatkowego gniazda (gniazd) karty wizyjnej.

Kontrolujący firmę, z pewnością nie pominą takiego babola.
Wymóg by pan zeznawał, jest nieuzasadniony.

Inną sprawą jest fakt, iż pracownik nie musi donosić na pracodawcę w obawie o własną odpowiedzialność, jeżeli nie bierze w czynnego udziału w "przeróbkach", bądź robi to na wyraźne polecenie szefa.

Marek251 napisał:
Ale na jakiej podstawie jest to nielegalne? Sama zmiana określenia przedmiotu w tym przypadku nie jest zabroniona [/url])
Jeżeli świadome działanie podatnika prowadzi do uszczuplenia podatku należnego, a tak rozumiem istotę tej zamiany, to czyn taki podlega karze na podstawie zapisów KKS.
Właściciel firmy nie obroni się, podobnie jej jego klienci, którzy skorzystali z "tej opcji". To bardzo prymitywne oszustwo.

zawsze można porozmawiać z policjantem operacyjnym z najbliższego Komisariatu Policji - oni lubią takie informacje ,a i śladu w sprawie o zgłaszajacym nie będzie....

Powrót