Przekroczenie terminu braku gotowości.

• Autor wątku Autor wątku faver
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

faver

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
15.05.14 w PUP zgłosiłem brak gotowości do podjęcia pracy z powodu dawno planowanego wyjazdu za granicę, dziś 29.05, chciałem zgłosić swoją gotowość ale okazało się, co powszechnie wiadomo że okres braku gotowości trwa 10 dni, nie wiem dlaczego ale myślałem że jest to 15 dni. Kiedy wróciłem z urzędu otrzymałem pismo orzekające że straciłem status bezrobotnego.
Czy jest możliwość odzyskania go bez okresu oczekiwania 120 dni?
Będzie obejmować mnie ubezpieczenie 30 dniowe?

faver napisał:
Kiedy wróciłem z urzędu otrzymałem pismo orzekające że straciłem status bezrobotnego.
Jaka jest podstawa prawna wydanej decyzji (zacytuj z decyzji) i z jaką datą orzeczono utratę statusu bezrobotnego?

art. 2 ust. 1 pkt 2; art. 33 ust. 4 pkt. 1; art. 9 ust. 1 pkt. 14 lit.a, ustawy z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy Dz. U. z 2013 poz 674 ze zmianami; oraz art. 104 kodeksu postępowania administracyjnego poz. 267 ze zmianami

orzeczono to dnia 26.05.2014

w uzasadnieniu napisali:
Z posiadanych dokumentów wynika, że Pan nie jest zdolny lub gotowy do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy. Zgodnie z przepisami ww. ustawy w takim przypadku następuje utrata statusu osoby bezrobotnej.

faver napisał:
Czy jest możliwość odzyskania go bez okresu oczekiwania 120 dni?
Będzie obejmować mnie ubezpieczenie 30 dniowe?
A Twoja niezdolność do pracy była dłuższa niż 10 dni? Skąd wzięło się przekonanie o 15 dniach?

16.05 wyjechałem za granice, wróciłem 22.05. Byłem gotowy do pracy po 10 dniach, ale byłem święcie przekonany że okres ten trwa 15 dni, nie 10. Nie pamiętam czy w Urzędzie ktokolwiek mówił coś o 15 dniach ale tyle utkwiło mi w pamięci tyle i na ten dzień się stawiłem, nawet wcześniej. Jakieś moje zwykłe roztargnienie albo zamyślenie podczas składania wniosku.

Odwołaj się zatem od decyzji PUP. Masz na to 14 dni, aczkolwiek zapomnienie/ zaniedbanie nie stanowi podstawy do uchylenia decyzji.

Dzięki wielkie za szybką odpowiedz ;)
Bede próbował

Powrót