przekroczenie terminu na wyrejestrowanie z PUP

• Autor wątku Autor wątku miszencja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miszencja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

9.10 wysłałam maila do PUP z wnioskiem o wyrejestrowanie, podając jako przyczynę objęcie ubezpieczeniem przez uniwersytet (w październiku rozpoczęłam studia w trybie stacjonarnym), z datą złożenia wniosku, tj. 9.10.

Dzisiaj, po dwóch tygodniach od złożenia wniosku, odebrałam telefon z PUP, z informacją, że wyrejestrują mnie z datą 1.10, ponieważ wówczas rozpoczął się rok akademicki i wtedy też straciłam status osoby bezrobotnej.

Wynika stąd, że nie zachowałam 7-dniowego terminu na wyrejestrowanie. Co prawda, byłam przekonana, że status ten utracę dopiero z chwilą objęcia ubezpieczeniem przez uniwersytet (dlatego najpierw wyrejestrowałam się z PUP, a dopiero po tym fakcie złożyłam wniosek na wydziale), ale nikogo to nie obejdzie i zostanie nałożona na mnie grzywna, prawda?

miszencja napisał:
zostanie nałożona na mnie grzywna, prawda?

Pytasz o karę z urzędu pracy? Urząd nie powinien wyciągnąć konsekwencji. To prawda, nie zgłosiłaś w ciągu 7 dni od daty rozpoczęcia nauki, ale zgłosiłaś sama przed kontrolą urzędu. :)

Tak, miałam na myśli tę karę w wysokości min. 500 zł.

Dziękuję za odpowiedź. Jestem zła na siebie, że nie doczytałam wcześniej przepisów, ale była przekonana, że działa to tak samo, jak w przypadku zawarcia umowy z pracodawcą/zleceniodawcą, tj., że termin 7-dniowy biegnie od dnia zawarcia umowy (w moim przypadku - od dnia objęcia ubezpieczeniem przez uniwersytet). Już wiem, że się myliłam.

Ważne, że wyciągasz wnioski. W tym przypadku nie musisz obawiać się konsekwencji. Powodzenia na studiach :)

Powrót