Przekroczenie terminu odpowiedzi na reklamację

• Autor wątku Autor wątku bartek34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartek34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.

14.07.2015 Złożyłem reklamację towaru zakupionego w maju 2015 z tytułu niezgodności towaru z umową. Żądaniem była wymiana towaru.
22.07 otrzymałem sms z informacją że reklamacja jest gotowa do odbioru (brak informacji o sposobie załatwienia). Dziś zgłosiłem się po odbiór i okazało się, producent dokonał naprawy. Nie odebrałem reklamacji. Czy mogę uznać, że z powodu braku informacji o sposobie załatwienia reklamacji została ona uznana przez sprzedającego i powinien mi wymienić towar (pomimo powołania się na złą podstawę prawną). Czy powinienem wezwać do wymiany towaru czy zgłosić reklamację jeszcze raz z tytułu rękojmi?

W skrócie: sprzedawca postąpił właściwie.

Sprzedawca zawiadomił kupującego w ustawowym czasie, że reklamacja została załatwiona.

"Klient może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od Umowy Sprzedaży, chyba że Sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla Klienta wymieni wadliwy Produkt na wolny od wad albo wadę usunie."

Ale nie zawiadomił w jakiś sposób zostanie załatwiona. Ja byłem przekonany że będzie wymiana zgodnie z roszczeniami.
Ja nie chcę odstępować od umowy. Chcę wymiany zgodnie z moim żądaniem.

bartek34 napisał:
22.07 otrzymałem sms z informacją że reklamacja jest gotowa do odbioru (brak informacji o sposobie załatwienia)

Sprzedawca nie ustosunkował się w ustawowym terminie do żądania konsumenta. A zatem zostało ono z mocy prawa uznane za zasadne. Należy się nowy towar.

Po wezwaniu do wymiany towaru sprzedawca zwrócił mi pieniądze.

Powrót