przekroczenie terminu odrzucenia spadku w imieniu małoletniego

• Autor wątku Autor wątku agi12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agi12

Użytkownik
Odpowiedzi
77
Witam. Spadek w swoim imieniu odrzuciłam w ustawowym terminie tj . 22,11,2021. i Pani Notariusz poeiwedziała żeby do 6 mies, odrzucic spadek w imieniu małoletniego syna.Ale jakoś chyba mnie zaćmiło i uznałam, że termin jest zachowany skoro w marcu 2022 r. wystąpiłam do Sądu Rodzinnego o wyrażenie zgody ... . Sąd wydał zogdę . Postanowienie uprawomocniło się 30.04.2022. Odebraliśmy 18.05.2022 r. Ale wniosek do Sądu Cywilnego złożyłam w czerwcu czyli (dziś wiem ),że po terminie. Sąd wyznaczył termin posiedzienia na sierpień 2022 r. ale to i tak po terminie. Co prawda odebrał ode mnie oświadczenie o odrzuceniu spadku ale nakierował mnie, że mogę złozyć wniosek . Więc mam gotowy wniosek o zatwierdzenie uchylenia się od skutków prawnych nie złożenia.... Tylko mam pytanie czy mam wnioskować o ponowne odebranie oświadczenia o odrzuceniu spadku czy traktować ten wniosek jako uzupełnienie tego posiedzenia.

Ostatnia edycja:
Można złożyć nowy wniosek i poinformować w jego treści, że toczy się już określona sprawa o danej sygnaturze w danym sądzie. A drugim pismem poinformować sąd rozpatrujący już sprawę, że złożyła Pani nowy wniosek i załączyć potwierdzenie złożenia nowego wniosku.

Odpowiedź jak dla mnie laika - zbyt skomplikowana. Nie rozumiem jaki nowy wniosek mam złożyć ? jaka sprawa się toczy ? Oświadczenie o odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego zostało odebrane (po terminie) więc mam pytanie :
1- składam wniosek o zatwierdzenie uchylenia się od skutków prawnych nie złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego wraz z jednoczesnym przyjęciem ponownie ww oświadczenia ?
2- czy składam tylko wniosek o zatw..... bez konieczności składania ponownie oświadczenia o odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego bo takowe było odebrane 19.08) .Bo z tego co wyczytałam to obie rzeczy czyli wniosek o uchylenie się od... i oświadczenie o odrzuceniu ... muszą być złożone jednocześnie przed Sądem . Ale ja mogłam znów coś żle zrozumieć więc nie chciałabym ponosić konsekwencji a tym samym kosztów nieświadomości prawnej :mad: A już narażać dziecko na kłopoty tym bardziej. Bo młody niczemu winny.

W takim razie należałoby złożyć wniosek o przyjęcie i zatwierdzenie oświadczenia o uchyleniu się od skutków prawnych niezłożenia oświadczenia w przedmiocie odrzucenia spadku (jako punkt pierwszy wniosku) i o odebranie oświadczenia w przedmiocie odrzucenia spadku po małoletnim (w tym samym wniosku jako punkt drugi wniosku).

Powrót