przekroczenie uprawnien windykatora

• Autor wątku Autor wątku MAJU87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MAJU87

Użytkownik
Odpowiedzi
71
witam
mam dlug w proficredit. nie place go poniewaz wypowiedizeli mi umowe i chca jakies chore odsetki z 3 tys chca 10 tys. dowiedzialem sie ze w ich przypadku lepiej czekac na wyrok sadu i wtedy splacic tyle ile powie sad. Przyjalem taka taktyke.Niestety windykator co jakis czas przychodzi (zazwyczaj pod moaja nieobecnosc) informuje o dlugu moich rodzicow i do tego kaze im placic za mnie a moi rodzice to niestety robia. Na potwierdzeniach wplat pieneidzy przez rodzicow nie ma mojego podpisu tylko ich. Wielkorotnie im tlumaczylem ze maja goscia nie wpuszczac ale jak grochem o sciane. Czy moge zalozyc sprawe cywilna temu windykatorowi o informowanie o dlugach osoby trzecie oraz wyludzanie pieniedzy od moich rodzicow?

Po pierwsze, nie to co powie sąd, tylko to ty musisz odpowiednie zarzuty podnieść. Wyłudzenia tutaj nie ma, bo rodzice spłacają Twój dług dobrowolnie. Wiedzą przecież że to nie ich zobowiązanie. Nikt ich do tego nie zmusza. Tak że wątpię. Możesz go jedynie postraszyć ze 190a i 191 kk, ale gdy przyjdzie co do czego to pewnie się wyprze. Chyba że miałbyś jakiś dowód że groził albo coś.

Zapytam tak
jakie kwoty wpłacają rodzice ?
czy dostają pokwitowanie (odbioru pieniędzy) ?
Co jest na pokwitowaniu napisane ?

digiton napisał:
Po pierwsze, nie to co powie sąd, tylko to ty musisz odpowiednie zarzuty podnieść. Wyłudzenia tutaj nie ma, bo rodzice spłacają Twój dług dobrowolnie. Wiedzą przecież że to nie ich zobowiązanie. Nikt ich do tego nie zmusza. Tak że wątpię. Możesz go jedynie postraszyć ze 190a i 191 kk, ale gdy przyjdzie co do czego to pewnie się wyprze. Chyba że miałbyś jakiś dowód że groził albo coś.

no i co z tego ze splacaja dlug doborowlanie. biorac od nich kase i proszac ich o podpis juz sam sie nawinal i dal mi dowod ze poinormowal o dlugu osoby TRZECIE.

damian xxx napisał:
Zapytam tak
jakie kwoty wpłacają rodzice ?
czy dostają pokwitowanie (odbioru pieniędzy) ?
Co jest na pokwitowaniu napisane ?

Raz bylo to 500 zl ( 2 raty ) a raz 300 zl

tak mamy potwierdzeniem wplaty z podpisem windykatora i moich rodzicow ile wplacili i kiedy.

Masz jeszcze art 212,213,214 kk. Cywilnie też możesz złożyć powództwo. Ale naruszenie dóbr osobistych to tak pojemne pojęcie, że trochę to potrwa, a skutek jest wątpliwy.

Chodzi mi o tytuł wpłaty , na co te pieniądze idą.
Walczyłem w Sądzie z windykatorem , który podczas wizyt u dłużniczki pobierał wpłaty i kwitował to cyt. częściowa spłata pożyczki , i to kobietę uratowało w sądzie.
Wpłacane pieniądze były księgowane jako , za wizytę terenową windykatora 200zł. koszty windykacji 50zł. a wpłaty były po 250zł. i dług nie malał .
DLATEGO WAŻNE JEST W RAZIE CZEGO JAKI JEST TYTUŁ WPŁATY.

damian xxx napisał:
Chodzi mi o tytuł wpłaty , na co te pieniądze idą.
Walczyłem w Sądzie z windykatorem , który podczas wizyt u dłużniczki pobierał wpłaty i kwitował to cyt. częściowa spłata pożyczki , i to kobietę uratowało w sądzie.
Wpłacane pieniądze były księgowane jako , za wizytę terenową windykatora 200zł. koszty windykacji 50zł. a wpłaty były po 250zł. i dług nie malał .
DLATEGO WAŻNE JEST W RAZIE CZEGO JAKI JEST TYTUŁ WPŁATY.

aha rozumiem zaraz to sprawdze

miales racje . masakra jakas 800 zl poszlo sie jeb... nie ma tam nic wpisane nawet numru umowy,zadna czesciowa splata nic.

Ostatnia edycja:
To jest ważne oczywiście w wyliczeniu stanu faktycznego zadłużenia w Sądzie , ale windykatorzy terenowi profi , to co ty piszesz robią nagminnie .
Nie do końca poszło , trzymaj te potwierdzenia w razie czego (jest tam jakieś logo profi ?, podpis , pieczątka ?) można też zadzwonić do profi i tam zapytać co się dzieje w twojej sprawie i co z wpłatami które odbiera windykator.

Ostatnia edycja:
damian xxx napisał:
To jest ważne oczywiście w wyliczeniu stanu faktycznego zadłużenia w Sądzie , ale windykatorzy terenowi profi , to co ty piszesz robią nagminnie .
Nie do końca poszło , trzymaj te potwierdzenia w razie czego , można też zadzwonić do profi i tam zapytać co się dzieje w twojej sprawie i co z wpłatami które odbiera windykator.

a to nie jest tak ze oni nie moga sobie liczyc takich chorych oplat za dojazd 200 zl? bo gdzies czytalem ze np jak sobie licza za list 50 zl to sad to weryfikuje i wpisuje koszt rzeczywisty czyli 10 zl

Nie mogą , ale tak robią , jeśli ktoś nie zainteresuje się co spłaca ile spłaca tylko płaci byle spłacić , to właśnie tak jest.
W sądzie oczywiście jak to udowodnisz , to te koszty są jako niedozwolone , więc wpłacane kwoty pomniejszą zadłużenie.
Ale musi dojść do sądu , jak rodzice będą wpłacać , może nie dojść do złożenia pozwu.

damian xxx napisał:
Nie mogą , ale tak robią , jeśli ktoś nie zainteresuje się co spłaca ile spłaca tylko płaci byle spłacić , to właśnie tak jest.
W sądzie oczywiście jak to udowodnisz , to te koszty są jako niedozwolone , więc wpłacane kwoty pomniejszą zadłużenie.
Ale musi dojść do sądu , jak rodzice będą wpłacać , może nie dojść do złożenia pozwu.

ok dziekuje bardzo za rady.

Powrót