Przekroczenie ustawowego terminu a rodzaj żądania

• Autor wątku Autor wątku dmcd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dmcd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam ,
chciałbym zapytać czy jeśli sprzedawca nie udzielił odpowiedzi na reklamację w ustawowym terminie to czy mogę wybrać sposób w jaki ma być ta reklamacja załatwiona ? Żądałem naprawy, wymiany na nowy lub zwrotu gotówki.

Termin liczy się od określenia żądania. Jak zdecydujesz się na sposób załatwienia reklamacji, wtedy sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się. 14 dni nie dotyczy odstąpienia od umowy tzw. zwrotu ceny.

Reklamacja na podstawie ustawy , wiem , że jest zasadna w związku z brakiem odpowiedzi w terminie 14 dni kalendarzowych , tylko pytanie , czego mogę*żądać w takiej sytuacji ?

Przecież po przekroczeniu tego terminu uznał reklamację za zasadną więc mogę wybrać między naprawą a wymiana towaru , tak wynika z tego co jest napisane w poradnikach konsumenckich , rozumiem , że zwrotu gotówki nie można skoro towar kupiony został ponad rok temu i jest to pierwsza reklamacja ?

link : Skutki braku odpowiedzi na reklamację konsumenta - GOFIN.pl

kc art. 561(5)

Jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.
W tej sytuacji wybór należy do sprzedawcy.

Przecież w tej sytuacji sprzedawca nie może odrzucić tego , że towar był niezgodny z umową w chwili wydania a sposób załatwienia reklamacji zależy od konsumenta w zakresie wymiana lub naprawa ?

"Sąd Najwyższy uznał bowiem, że jeśli sprzedawca nie udzielił w ustawowym, 14-dniowym terminie odpowiedzi na żądanie naprawy albo wymiany towaru, to jest to równoznaczne z uznaniem reklamacji za zasadną i definitywną zgodą sprzedającego na sposób załatwienia reklamacji wskazany w żądaniu."

Czy rozumiesz, czego żądałeś - naprawy, wymiany? Dałeś sprzedawcy wybór, więc ma on prawo z tego skorzystać.

A czas na realizację żądania przez sprzedawcę jest ustalony ? Czy przy braku realizacji w ciągu 14 dni od przekroczenia terminu odpowiedzi na reklamacje naprawy w tym przypadku lub wymiany towaru można odstąpić*od umowy w związku z niedogodnością braku możliwości używania tej rzeczy ?

Powrót