przekroczenie zasiłku rodzinnego 0 11gr

• Autor wątku Autor wątku andrzejj19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzejj19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
mam pytanie czy przekroczeniezasiłku rodzinnego zaledwie o 11gr moze skutkować zabraniem go.Jeśli tak ,to czy są jakies możliwości prawne aby go odzyskać. Andrzej

jeżeli pobierałeś zasiłek w zeszłym roku to takie przekroczenie nie powoduje zabrania zasiłku w tym roku

to na jakie paragrafy mam sie powołać, aby odzyskac zasiłek?

a złożyłeś wniosek na nowy okres zasiłkowy?

tak złożyłem na nowy okres czyli na wrzesień 2007 do 2008

tak dostałem -odmowną ponieważ przekroczyłem próg o 11gr na osobę.

[cytat:2ezd4eye]
tak dostałem -odmowną ponieważ przekroczyłem próg o 11gr na osobę.
[/cytat:2ezd4eye]
coś mi się wydaje że przekroczyłeś o 48 zł i 11 gr a nie jak piszesz o 11 gr.
jeżeli Twoj dochód na osobę wynosi 504 zł i 11 gr to błąd popełnił organ wydający decyzję gdyż nie zastosował art. 5 ust. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych

sprawa wygląda tak
1. ustalają dochód na członka rodziny - granica 504 pln
2. po zmianach od lipca granica dopuszczalnego przekroczenia wynosi 48 pln na członka rodziny
3. jeżeli dochód mieści się w przedziale 504 zł i 1 gr do 552 zł to konieczne staje się ustalenie czy przysługiwał Ci zasiłek w tamtym roku
i tak:
a) jeżeli nie - to zasiłku nie dostaniesz
b) jeżeli tak to zasiłek dostaniesz pod warunkiem że nie korzystałeś z "dobrodziejstwa" tego przepisu już w zeszłym roku

Myśle że teraz trochę bardziej Ci się rozjaśni sprawa

zgadza się504 zł +48zł(które mi przysługują jeśli nie przekroczyłem kryterium dochodowego w poprzednim okresie zasilkowym) + te nieszczęsne 11gr. To w takim razie nie dostanę?

Niestety, nie. Próg dochodowy na 1 osobę w rodzinie został przekroczony nie o 11 gr, lecz o 48,11 zł.
Dura lex, sed lex.

dziękuje bardzo za zainteresowanie i odpowiedzi . Andrzej

Powrót