Przekroczona liczba punktów

• Autor wątku Autor wątku oxy7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oxy7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam prawo jazdy od stycznia i ostatnio dostałem mandat przez który mogę stracić prawko, mianowicie 19 punktów i 1000zł, 8 punktów już miałem.
Policjant twierdził że ma nagrane te wykroczenia za które wypisał mandat ale nie chciał pokazać i wydaje mi się że wcale nie ma nagrane aż tyle wykroczeń żeby aż 19 punktów się nazbierało.

Nie wiem w jaki sposób to rozegrać aby było najszybciej, mógłbym złożyć wniosek o odwołanie mandatu ale czy nawet jak nie będzie nagrania to sąd by mi przynajmniej zmniejszył punkty ?

Albo poczekam na decyzję o zabraniu prawka i wyrobię sobie nowe od razu bo będę traktowany prawdopodobnie jak bym nigdy nie miał, więc może mogę już zacząć je robić ?

Jakim sposobem załatwiłbym to najszybciej ?

z góry dzięki i pozdrawiam

najpierw musisz czekac az z urzedu gminy przyjdzie ci powiadomienie o oddanie im prawka i dopiero od nich dostaniesz świstek na podstawie którego bedziesz mógł sie zapisać na egzamin na prawo jazdy, do tego czasu możesz jezdzić autem jednak uważaj zeby znów ci nie drapneli. na egzaminie mozesz miec ciezko bo bedą ze ci zabrano.

tak na marginesie mogłes sie upierać aby pokazali tobie nagranie bo to ich obowiazek, zapewne nic nie nagrali a ty byłes poprostu niezłym zagrozeniem na drodze dlatego cie zatrzymali. teraz to nie wiem co mozna zrobić bo przyjąłeś mandat, jak go nie zapłacisz zawita do ciebie urzad skarbowy, bo odwołac sie raczej nie bedziesz mógł a wzięcie mandatu potwierdziło twoją wine.

Słyszałem że jest możliwość odwołania się od mandatu do 7 dni i wtedy sprawa trafia do sądu, bo jak nie mają nagrania to powinienem się wybronić prawda ?
Ale jak mają nagranie to tylko przedłużę całą sprawę.

Nie musi być nagrania żeby mandat był prawomocny.

Przyjęcie mandatu jest wg mnie równoznaczne z przynaniem się do winy.
Na miejscu mogłeś odmówić przyjęcia - wtedy sporzadzają wniosek do sądu grodzkiego.
Nie słyszałem o tym, żeby można było się odwołać od mandatu.

Powrót