przekroczony dochód za 2008 a wcześniej wstrzymana renta

• Autor wątku Autor wątku faktor20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

faktor20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
nigdzie nie mogłam znaleźć osoby z podobną sprawą dlatego zakładam nowy temat.

w wakacje 2008 ukończyłam 25 lat, zus wstrzymał mi rente ze względu na przekorczony wiek. Oczywiście odwołałam się do Sądu i wygrałam sprawę.

W 2008 roku ze względu na toczący sie proces nie otrzymywałam renty przez wrzesień, październik, listopad i grudzień.

w lutym 2009 po uprawomocnieniu się wyroku otrzymałam zaległą rentę.

w tym roku podałam swoje dochody za 2008 rok i otrzymałam pismo z ZUS iż przekroczyłam i mam tzw. "nienależnie pobrane świadczenia"

stąd pytanie:

czy w związku z tym iż przez 4 ostatnie miesiące 2008 roku NIE otrzymywałam renty, ZUS powinien je wliczać do dochodu?
w końcu skoro nie miałam renty musiałam się z czegoś utrzymywać i wg mnie nie powinno się wliczać ale nigdzie nie mogę się doczytać informacji o tym.

Bardzo proszę o pomoc
Asia

Dochód za te 4 m-ce podlega rozliczeniu. W decyzji jest informacja, że świadczeniobiorca powinien zawiadomić ZUS o wysokości osiąganego dochodu.

no tak, powinnam powiadomić o dochodach

ale nawet w informacji od zus jest mowa, iż przy rozliczeniu świadczenia przyjmuje się przychód za okres, w którym ustalone zostało prawo do świadczenia. a przez te 4 miesiące nie miałam tego prawa bo trwała sprawa w sądzie

Ale przecież sąd przyznał Pani prawo do renty, nie na bieżąco, tylko od daty wstrzymania świadczenia. Za okres 4 m-cy wypłacono świadczenie, a więc prawo zostało ustalone - tak jak Pani napisała.

tak, prawo zostało ustalone - ale dopiero w lutym następnego roku.

Nie zmienia to faktu, że cała renta podlega rozliczeniu.

Powrót