Przekształcenie S.C. w SP. Z O.O.

• Autor wątku Autor wątku pios
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pios

pios

Przyjaciel forum
Odpowiedzi
512
Witam serdecznie.
Spółka Cywilna przekształca się w Spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. Ma ten sam REGON (i ponoć czasami może mieć też ten sam NIP).

1. Czy do czasu uzyskania numeru KRS powinna się posługiwać nazwą "XYZ SP. z o.o. w organizacji" ? Czy może od razu pisać SP. z o.o. ?

2. Ile czasu mam na dostarczenie papierów do sądu od momentu podpisania umowy u motariusza?

3. Prowadząc sprzedaż w chwili "przejścia" (po podpisaniu aktu - przed uzyskaniem KRS) powinniśmy używać nazwy: SC, SP. z o.o. w organizacji czy samego SP. z o.o.?

Dziękuję serdecznie za pomoc
Pozdrawiam
P.

nie jestem przekonany, czy REGON/NIP można utrzymać, to jednak dość radykalna zmiana formy działalności i o ile wiem to takie "przekształcenie" firmy de facto jest powołaniem nowej i likwidacją starej. Ale nie upieram się ;) może jest jakaś formuła przekształcenia?

1,3. Sp. z o.o. dopóki nie ma KRSu a tylko notarialną umowę spółki jest spółką w organizacji.
2. na zgłoszenie w KRS jest 6 miesięcy od zawarcia umowy spółki (uwaga! w przeciwnym wypadku umowa spółki ulega rozwiązaniu z mocy prawa!!!).

rumak nie ma racji
1. przekształcana spółka dostaje ten sam nip i regon.
2. Przekształcenie staje sie skuteczne w momencie rejestracji przekształcenia w KRS to jakim cudem ma mieć dopisek w organizacji

Powrót