przelew na zakup a ewentualny podatek

• Autor wątku Autor wątku jeylo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jeylo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

poniewaz po raz ktorys zdarza mi sie sytuacja ze ktos prosi mnie o zakup komputera i dokonuje przelewu gotowki na moje konto zastanawia mnie czy wiaza sie z tym jakies zobowiazania podatkowe?
Czy kazdy moze mi przelac dowolna kwote (powiedzmy ze ja nastepnie dokonam zakupu na tę kwotę) i czy powstaje jakies zobowiazanie podatkowe w tym momencie?

Wiem, ze darowizny w najblizszej rodzinie sa nieopodatkowane - tylko, ze to nie jest darowizna a po prostu przekazanie pieniedzy na zakup...

Dodam, ze kwoty to 2 x 3000 zl a osoba przelewajaca nie jest najblizsza rodzina.

Jeśli jest tak, jak piszesz, to nie jest to darowizna. Tych pieniędzy nikt nie daje ci na własność i za friko, tylko dostajesz je żeby kupić dla komputer dla kogoś. Jeśli nie dostajesz za to jakiegoś wynagrodzenia, to nie jest to przychód podlegający opodatkowaniu. Bo ty świadczysz po prostu komuś pewną przysługę (jeśli robisz to za friko).
Ale jeśli na tym zarabiasz, to może to być działalność gospodarcza, która podlega opodatkowaniu.

Powrót