przelew wierzytelności, a egzekucja

• Autor wątku Autor wątku awoo5304
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

awoo5304

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
mam taki problem.
Bank na podstawie bte prowadził egzekucję, a następnie w jej trakcie sprzedał wierzytelność funduszowi. Gdy się zorientowałem przymusiłem bank do umorzenia postępowania. Komornik postępowanie umorzył, jednak obciążył mnie niemałą opłatą egzekucyjną.
Czy jest jakiś sposób na uniknięcie jej płacenia?

tak, jeżeli bank sprzedał do jakiegoś ptaszyska lub innego funduszu to na chwilę obecną złóż pozew opozycyjny czyli wnieś o uchylenie postanowienia o nadaniu sądowej klauzuli wykonalności do tego bte.

to coś zmieni, nawet jeśli postanowienie komornika o ustaleniu kosztów jest prawomocne?

awoo5304 napisał:
to coś zmieni,
jeżeli sąd przychyli się do pozwu i postanowienie zostanie uchylone w całości to po uprawomocnieniu się wyroku złożysz wniosek do komornika o umorzenie.
Art. 825. Organ egzekucyjny umorzy postępowanie w całości lub części na wniosek:
2) jeżeli prawomocnym orzeczeniem tytuł wykonawczy został pozbawiony wykonalności;

nawet jeśli postepowanie egz. już jest umorzone?

ale kosztami egzekucyjnymi komornik ciebie obciążył,

zgadza się i w tym zakresie postanowienie zmieni tak?

a jak ustalić wps?

wps - to 5% należności głównej podanej w zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji komorniczej,

Według tego co jest na tytule. Inaczej się nie da. Pozbawiać go będziesz w całości mocy.

a co z wyegzekwowanymi już kwotami należności głównej?

awoo5304 napisał:
a co z wyegzekwowanymi już kwotami należności głównej?
odzyskasz, jeżeli uchylisz w całości postanowienie o nadaniu sądowej klauzuli wykonalności do tego bte,

ale jeśli uchyle z powodu cesji to chyba nie bardzo, skoro przed cesją egzekucja była słuszna?

czy zatem nie powinienem wnosić o pozbawienie wykonalności w części? takiej części w jakiej nie zostało jeszcze wyegzekwowane? bo to co zostało wyegzekwowane przed cesją ...

awoo5304 napisał:
czy zatem nie powinienem wnosić o pozbawienie wykonalności w części? takiej części w jakiej nie zostało jeszcze wyegzekwowane? bo to co zostało wyegzekwowane przed cesją ...
nie, wnosisz o uchylenie w całości ze względu że nastąpiła zmiana wierzyciela,
Art. 840. § 1. Dłużnik może w drodze powództwa żądać pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności w całości lub części albo ograniczenia, jeżeli:
2) po powstaniu tytułu egzekucyjnego nastąpiło zdarzenie, wskutek którego zobowiązanie wygasło albo nie może być egzekwowane; gdy tytułem jest orzeczenie sądowe, dłużnik może powództwo oprzeć także na zdarzeniach, które nastąpiły po zamknięciu rozprawy, a także zarzucie spełnienia świadczenia, jeżeli zarzut ten nie był przedmiotem rozpoznania w sprawie;
zdarzeniem tym jest umowa cesji pomiędzy bankiem a ptaszyskiem,

ok.
a czy przeszkodą, biorąc pod uwagę cel powództwa przeciwegzekucyjnego w tym przypadku, jakim jest uniemożliwienie w przyszłości wszczęcia ponownej egzekucji, nie będzie fakt, że KS pozostawił tytuł wykonawczy w aktach sprawy?

Czy do wykazania, że doszło do cesji wystarczą zawiadomienia o przelewie?

awoo5304 napisał:
że KS pozostawił tytuł wykonawczy w aktach sprawy?
a czy na pewno komornik sądowy pozostawił tytuł egzekucyjny w aktach?, bo jak pisałeś wcześniej komornik umorzył na wniosek banku - to znaczy że bank odzyskał tytuł egzekucyjny powinno być o tym wspomniane w postanowieniu o umorzeniu egzekucji,
awoo5304 napisał:
Czy do wykazania, że doszło do cesji wystarczą zawiadomienia o przelewie?
tak wystarczą,

właśnie tak.
pkt 1 umorzyć na wniosek
pkt 2 tw pozostawić w aktach z uwagi na cesję..

Powrót