Przelew z własnego konta X na własne konto Y.

• Autor wątku Autor wątku PatrycjaHotala
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PatrycjaHotala

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, rozumiem ze jak sama ze swojego banku przeleje pieniadze do innego tez na swoje konto to nie musze sie rozliczac? I drugie pytanie, czy jezeli ta kwota jest na ponad 100tysiecy zloty przyciaga jakos fiskus? W sensie, czy na podstawie tego mimo, ze te pieniadze juz mam od dawna wzbudzi to zainteresowanie i moze byc powodem do przeswietlenia mnie?

Pytam, bo jest interesujaca lokata w innym banku i chcialabym z niej skorzystac. Ale z drugiej strony nie wiem, czy tylko nie wzbudze zainteresowania fiskusa.

Pieniądze między własnymi kontami możesz przelewać bez obaw i bez ograniczeń i nie masz się z czego rozliczać (nie występuje żaden dochód).

Swamp napisał:
Pieniądze między własnymi kontami możesz przelewać bez obaw i bez ograniczeń i nie masz się z czego rozliczać (nie występuje żaden dochód).

Ok, dzięki za info.

W sensie, czy na podstawie tego mimo, ze te pieniadze juz mam od dawna wzbudzi to zainteresowanie i moze byc powodem do przeswietlenia mnie?
Zależy skąd te pieniądze masz.

Zależy skąd te pieniądze masz.
Jasne, ale ewentualne zainteresowanie skarbówki nie będzie wówczas wynikała z faktu przelewania pieniędzy między własnymi kontami, tylko co najwyżej z wątpliwości skąd te pieniądze w ogóle się wzięły (na pierwszym koncie).

A co powiedzieć, jeżeli jestem posiadaczką dwóch imion (ANNA MARIA) i dwóch kont w dwóch bankach, i robię przelewy pomiędzy tymi kontami, a jeden bank wyświetla mnie jako "ANNA", a drugi - jako "ANNA MARIA"? Przelew wychodzi od ANNY, ale powrotny przychodzi już od ANNY MARII. Czy jest się czym martwić? Czy w przyszłości nie będę miała z tego tytułu problemów? Nie wiem, jakie to mogłyby być problemy. Nie rozumiem też, dlaczego banki nie są zgodne, co do tego jak mają mnie wyświetlać, ale może powinno się to jakoś uregulować, doprowadzić do porządku, żeby oba banki wyświetlały mnie tak samo, czyli albo, żeby wyświetlały tylko moje pierwsze imię "ANNA", albo moje pierwsze + drugie imię "ANNA MARIA" + nazwisko?

Powrót