Przelewy a urząd skarbowy

• Autor wątku Autor wątku Tessi27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tessi27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry, dostałam od rodziców w darowiźnie (oczywiście wszystko zgłoszone do US) pieniądze na zakup mieszkania. Aktualnie straciłam pracę więc przez jakiś czas rachunki będzie płacił narzeczony. Mieszkanie jest zakupione na moje dane. Pytanie co do rachunków. Czy jeżeli narzeczony będzie płacił rachunki to w przyszłości może zdarzyć się sytuacja, w której w wypadku rozstania będzie mógł rościć ode mnie kwoty ze te przelewy? Czy jeżeli będzie przelewał pieniądze na moje konto będzie to podstawa do US do wszczęcia postępowania na podstawie darowizny?

Składanie się na koszty mieszkania, w którym się mieszka to nie darowizna. Ani nie przychód właściciela mieszkania.
Lepiej oczywiście, aby płacił bezpośrednio na rachunki bankowe wspólnoty mieszkaniowej/dostawców mediów - żeby uniknąć wszelkich wątpliwości w tej sprawie.

Co do roszczeń, to jest to już kwestia cywilnoprawna, ale tak patrząc "rynkowo", to za możliwość mieszkania w twoim mieszkaniu generalnie należy ci się czynsz. W tej sytuacji po prostu zgodziłaś się, że zamiast czynszu narzeczony będzie pokrywał koszty stałe.

Dziękuję bardzo za pomoc! Czy w takim przypadku, aby przelewy liczyły się jako składowanie na wspólne mieszkanie muszę jak najszybciej zameldować narzeczonego? Jeszcze tego nie zrobiłam i nie wiem czy powinnam tego dokonać przed wysłaniem pierwszego przelewu :)

Meldunek to jest kwestia administracyjna. Nie ma ona żadnego wpływu na kwestie podatkowe czy cywilnoprawne. Meldunek nie jest dowodem na to, że ktoś faktycznie mieszkał w mieszkaniu, a brak meldunku nie jest dowodem na to, że ktoś nie mieszkał w mieszkaniu.
Twój narzeczony oczywiście powinien się zameldować, bo jest obowiązek (choć nieobwarowany karą). Ale jak tego nie zrobi, to niczego to między wami oraz między Tobą a skarbówką nie zmienia.

Dziękuję za pomoc oraz życzę miłego dnia!

Powrót