Przelewy z konta PLN na konto USD

• Autor wątku Autor wątku pawel.kos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel.kos

Mam ważne pytanie i proszę o odpowiedź.

przykład:

własne konto osobiste PLN 0% i własne konto walutowe USD 0% (ten sam bank).

Załóżmy, że odkładałbym co jakiś czas np. raz w miesiącu część pieniedzy, przelewajac z pln na usd.

Oczywiście wiem, że kurs banku jest gorszy niż kurs NBP/kantorów online. Ale pytanie brzmi - czy musze to zgłaszać do urzedu skarbowego lub gdzieś indziej?

Drugie pytanie: czy musze zglaszac to/uwzgledniać w pit, jeśli zlotowki na dolary zamieniałbym, ale poprzez kantor online.

Trzecie pytanie: rozumiem, że gdyby to było z konta pln na konto oszczednosciowe pln, to wtedy nic nie trzeba rozliczac. Bank sam to robi. Dobrze rozumiem?

Czwarte pytanie: gdybym kiedys postanowił wyplacic dolary albo z powrotem je wplacic na konto pln, jak wowczas wyglada sytuacja? PS. pytanie hipotetyczne, gdyż nie zamierzam ich w ogóle wypłacać. Traktuję konto walutowe jako skarbonkę.

Czyli mogę np. przelać 1000 zł do kantoru online i dostać 250~ dolarów i nic nie musze zgłaszać do urzedu skarbowego? Nawet jak po kilkunastu latach odłoże w ten sposób np. 50 tys. dolarów?

Teraz czytam artykuły i piszą, że trzeba to zgłaszać, a dokładniej: jeśli przelejemy pln na usd na atrakcyjnym kursie.

to ja już nie wiem :/

Powrót