Przemeldowanie a rodzina

• Autor wątku Autor wątku aga8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam !!! Mam mały problem.Zaczyna się od tego,że mamy dom i babcia od mojego męża miała 4 braci a dom przepisała na jednego a 3 spłaciła i ten 4 brat zmarł (co miał przepisany ten dom) miał syna jedynaka niby wszystko przechodzi na niego,ale babcia ma wyłamek do śmierci wraz z obchodem.Czy teraz może dom znowu powrócić na nią? Bardzo proszę o odpowiedź.

A druga rzecz żeby mieć wszystko już z głowy to chcemy ten dom przepisać na mojego męża(jedynego spadkobiercę)ale nie wiemy jak będzie najlepiej (bo mamy jeszcze dwie córki)jedna ma 3 latka a druga ma 6 miesięcy. Czy najlepiej przepisać to tylko na mojego męża,czy na nas dwóch(czyli na męża i na mnie)czy na wszystkich i na dzieci.Czyli na 4 osoby,a pamiętając że babcia mojego męża ma wyłamek do śmierci wraz z obchodem.

Jeszcze jedna sprawa,jak przepiszemy to na siebie czy możemy babci dać tylko jeden pokój,czy musi mieć całą górę tak jak ma napisane w papierach.Czy możemy napisać jej wyłamek,ale bez obchodu?bo ona potem się za dużo rządzi.Pomóżcie jak by tą sprawę załatwić najlepiej?Żeby się tak nie rządziła.Bardzo dziękuję za jakom kolwiek odpowiedź.

Jakoś to zawile opisane.
Zrozumiałam, że babcia darowała dom jednemu z braci (swoich braci, czy swoich synów? bo nie mogę tego z postu wywnioskować) a pozostałym darowała pieniądze. Darowizna wiązała się z umową służebności (nie wiem co to "wyłamek z obchodem", ale przypuszczam, że chodzi o możliwość zamieszkiwania i korzystania z gospodarstwa). Obdarowany, czyli właściciel domu zmarł i dom odziedziczył jego syn.
Dom nie może "powrócić na babcię", bo ma innego właściciela.
Babci należy się taki "wyłamek z obchodem" jaki ma zapisany w umowie.
Czy Twój mąż jest właśnie tym jedynym spadkobiercą po bracie obdarowanym domem przez babcię?

sory tam miało być synów a nie braci.tak mój mąż jest jedynym spadkobiercą.

No to nie rozumiem o co chodzi z tym "przepisywaniem". Twój mąż dziedziczy po ojcu. Jeśli (jako nowy właściciel) zechce, to może się z Tobą "podzielić" rozszerzając wspólność ustawową na odziedziczoną nieruchomość, albo darować komu zechce.

Aha dzięki a z tym przepisaniem chodzi żeby rachunki przychodziły na męża bo przychodzą jeszcze na teścia.

Powrót