Przemoc w rodzinie

• Autor wątku Autor wątku Pawelbp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawelbp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
dzien dobry.chcialem spytac co moge zrobic w sytuacji, gdy w mojej rodzinie od wielu lat ma miejsce zjawisko patologi alkoholowej, a co za tym idzie ma miejsce znecanie sie fizyczne i psychincze nad czlonkami rodziny przez ojca.kilka krotnie byla wzywana policja, ale kompletnie nie wiem co moge wiecej zrobic, moja Mama nie robi nic zeby ciagle awantury sie skonczyly i tu moje kolejne pytanie co ja moge zrobic bedac osoba pelnoletnia. czy samo zgloszenie sie do dzielnicowego przyniesie jakis skutek czy moze musze zazlozyc sprawe wobec ojca.prosilbym o pomoc bo komplenie sobie z tym nie radze i nie wiem jak postapic w takiej sytuacji.

Na czym polegały interwencje Policji, w jakich sytuacjach była wzywana, czy były robione obdukcje lekarskie?

interwencja najczesciej polegala na zabraniu ojca do izbe wytrzezwien lub tez samym spisaniu wezwania gdyz ojciec opuscil mieszkanie. nie byly robione obdukcje

Każda taka sprawa jest indywidualna, i po prostu nie da się opisać jednego, absolutnie pewnego sposobu rozwiązania problemu.

Skoro były wielokrotnie interwencje Policji, to jak podejrzewam "niebieska karta" jest założona. Sprawę taką prowadzi dzielnicowy. Proponuję na początek porozmawiać z nim - może wskaże jakiś kierunek działań, weźmie Pańskiego ojca na rozmowę etc.
Jeżeli to nie da żadnego rezultatu to pozostaje złożenie zawiadomienia o przestępstwie. Proszę jednak nie oczekiwać cudu - że po przesłuchaniu ojciec przestanie pić i szaleć. Owszem - może się stanie cud i może się uspokoi. Może jednak nie, i dalej będzie to trwało. Jesli ojciec nie był karany, to pierwsza sprawa najprawdopodobniej skończy się "zawiasami". Jeżeli dalej się nie uspokoi, zakładać kolejną sprawę. Popełnienie przestępstwa podobnego w okresie próby jest najlepszą metodą na odwieszenie wyroku.

bardzo dziekuje za wskazowke

Powrót